Veilig doorwerken in de bouw ondanks Corona

Veilig doorwerken in de bouw ondanks Corona

De Nederlandse overheid heeft voor de bouw het zogeheten ‘Samen veilig doorwerken’ protocol vastgesteld. Dit is om ervoor te zorgen dat de bouw niet stil komt te staan en de werknemers veilig kunnen werken ondanks de corona pandemie. Volgens de Rijksoverheid volgt het protocol de richtlijnen van het RIVM en wordt het ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties.

Het protocol bevat tal van maatregelen en richtlijnen zoals alleen naar de werkplaats gaan, werken met een klein vast team en het behouden van de 1,5 meter regel. Jurian S. en Ed M. zijn beide projectmanagers van een bouwproject aan de Prinsengracht in Amsterdam. Hier is samenwerken van belang. ‘’We werken met een vaste ploeg’’, vertelt Jurian. ‘’Tot op bepaalde hoogte is het mogelijk om afstand te houden, maar het lukt niet altijd’’. Dit is natuurlijk niet zo gek. Het is onmogelijk om tijdens te bouw constant afstand van elkaar te blijven bewaren. Denk aan samen op een steiger staan of een bouwtekening nauwkeurig uitleggen.

Het aantal coronabesmettingen in de bouw is niet bekend. De vraag is ook of de besmettingen wel worden gemeld. Volgens de Rijksoverheid vinden alle betrokken partijen dat alles op alles moet worden gezet zodat de bouw niet stilvalt. Volgens hen zal de schade niet te overzien zijn als dit gebeurt. ‘’Wij hebben zover wij weten geen directe controle’’, meldt Jurian. Waarbij hij refereert naar de gemeente Amsterdam. Gelukkig houden Jurian en Ed zelf een oogje in het zeil op de werkvloer. ‘’We merken soms dat op de werkvloer meerdere mensen met elkaar werken in een kleinere ruimte. Zowel wij als de werknemers overleggen dan snel of dit anders kan’’, zegt Ed. Nadat een van hun werkers positief was bevonden hopen zij dit niet meer zal gebeuren. ‘’Het gaf wel serieus impact. Onze werkgever regelde gelukkig gelijk een test voor iedereen op locatie. Na de 5 dagen incubatietijd kreeg nogmaals iedereen een test en was het een opluchting dat iedereen negatief was’’, blikt Ed terug.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *