Fysieke problemen bij jongeren

Fysieke problemen bij jongeren

Beeld: Mick van der Nat

Het coronavirus dwaalt nu een jaar rond in ons pittoreske land. Vanaf 13 oktober besloot de Nederlandse regering teamsporten voor mensen boven de 18 jaar te verbieden. Nu, vijf maanden later gaat het sporten in teamverband weer beginnen voor mensen tot en met 26 jaar, maar hoe staat het met de fysieke gezondheid van jongeren? 

Sven Nootebos is een van de jongeren die de afgelopen maanden niet meer mocht sporten. Normaliter staat Sven minimaal drie keer per week op het voetbalveld, maar zag dit totaal wegvallen door de regels. Hij besloot daardoor te starten met hardlopen en met succes. “Ik ben door het hardlopen afgelopen maanden vooral weer op het niveau gekomen zoals ik voor de pandemie was, misschien zelfs wel fitter. Ook ben ik erachter gekomen dat sporten mij mentaal rustiger en zelfs gelukkiger maakt”, besluit Sven.

Ayoub Salimi is jeugdtrainer bij de Hoornse voetbalclub VV De Blokkers JO-16. De voetbaltraining van het door hem getrainde team mocht wel doorgaan door de leeftijd van de jongens, toch zag hij ook een verandering. “Veel jongens zitten de hele dag thuis achter hun laptop en doen elke dag hetzelfde. Je ziet daardoor dat jongens gewoon veel minder conditie hebben dan ze normaal hadden.” Dat is niet het enige probleem dat Ayoub tegenkomt tijdens zijn trainingen. “De competities liggen stil. Hierdoor hebben we geen wedstrijd en missen de jongens iets om naar toe te leven. Ze gaan daardoor inleveren in intensiteit op trainingen, wat dan weer leidt tot kwaliteitsverlies. Op de club organiseerden wij dan wel mixtoernooien, maar na een paar weken gaat het plezier er ook wel weer vanaf. Het is echt weer wachten tot we in de competitie mogen voetballen, ik kan niet wachten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *