Nog steeds geweld tegenover transgenders

Nog steeds geweld tegenover transgenders

Je zou denken dat Nederland een best accepterend land is. Elk jaar staan we samen in de grachten van Amsterdam de Gaypride te vieren, maar toch zijn wij als land toch nog niet accepterend genoeg. Het blijkt namelijk dat er nog veel geweld is maar transgenders. Niet alleen op straat maar ook huiselijk geweld is een probleem. 42% van de ondervraagde transgender personen gaf toe dat zij met geweld te maken hebben gekregen. En dan niet alleen fysiek geweld, het kan ook gaan om psychisch of seksueel geweld. Waarom dit nog steeds zo is blijft de vraag. Het zit in de mens om dingen die ‘ anders’ zijn buiten te sluiten. De homocommunity is ook nog niet helemaal geaccepteerd maar wel al meer dan transgenders. Dat had ook tijd nodig, maar we moeten wel met elkaar open staan voor dingen die we niet kennen.

Ook Anne van Gool vindt dit belangrijk. Zij is nu 26 jaar en nu twee jaar bezig met haar transitie. Zelf heeft zij het geluk dat zij niet veel met geweld te maken heeft gehad in haar omgeving , maar als zij s’nachts ergens op straat loopt kijkt zij toch wel extra goed om zich heen. Ze hoort namelijk weleens nare verhalen van andere mensen en dat maakt haar wel bang. Wat Anne ook belangrijk vindt is dat we accepterend naar elkaar zijn maar dat mensen transgenders niet moeten gaan behandelen als een speciaal type mens. Anders blijft het een ‘speciaal’ iets om transgender te zijn en wordt het niet normaal. En een grapje kan volgens Anne ook wel, zelf geeft zij aan dat ze ook wel houdt van een tikkeltje zelfspot. Als het maar is met een goede intentie. Dit vergroot de acceptatie heeft zij zelf gemerkt. Een andere inkijk van Anne is dat het belangrijk is dat er een goede aangiftebereidheid is. Transgenders voelen zich vaak niet serieus genomen door de politie. Als de politie dit serieuzer gaat nemen lost dat ook al meer op volgens Anne.

Hoe gaan we dat doen?

Er wordt regelmatig actie gevoerd tegen het geweld maar dit heeft geen effect gehad zegt Transgender Netwerk Nederland. We moeten dit geweld niet accepteren zegt TNN. Daarom hingen zij weer posters op in Den Haag om aandacht te vragen voor de transgender gedenkdag. Op deze gedenkdag worden er namen opgelezen van transgenders die door geweld om het leven zijn gekomen.

Zo’n transitie is ook niet niks. Je zit aan de hormonen waardoor je fysiek en mentaal veranderd. Dit is opzicht al heel zwaar en moet je nagaan dat je dan ook nog te maken kan krijgen met geweld. Helaas is het ook bekend dat transgenders zichzelf hierdoor ook vaak wat aan doen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat transgender personen 5 tot 10 keer vaker een zelfmoordpoging doen en 7 keer vaker suïcidaal denken dan de rest van de bevolking. Dit komt doordat deze groep zich vaak nergens fijn en veilig voelt. Ze hebben het gevoel dat ze er niet bij horen. Wat hun helpt is dat ze met anderen over hun worstelingen kunnen praten.

Daarom is er ook een hulplijn opgezet voor transgenders die worstelen met zichzelf. Sinds 1 maart bestaat deze lijn. Je kan naar deze lijn bellen, mailen en chatten. Het heet ‘ Genderpraatjes’ en is opgezet door Transgender Netwerk Nederland. De mensen die aan de lijn zitten om je te helpen zijn zelf ervaringsdeskundigen en weten dus wat degene aan de andere kant van de lijn meemaakt. Er wordt dan vaak gebeld om wachttijden voor operaties, want die zijn vaak erg lang. Dit is heel frusterend want als je een geslachtsdeel hebt waar je absoluut ongelukkig van wordt en om dit te laten weg halen ben je 1 jaar verder, dan is dat wel erg vervelend.

De hulplijn is specifiek op jongeren gericht , omdat deze groep eigenlijk weinig wordt bereikt met goede informatie waar zij iets aan hebben. Op internet is er best wat te vinden over transgenders,  maar vaak vaag en onoverzichtelijk, er is namelijk nog niet erg veel onderzoek naar deze groep gedaan. Daarom heeft TNN deze hulplijn opgericht en zelf hebben zij ook een aparte site waarop alles overzichtelijk is.

Aan de kant van de hulplijn zitten nu 4 mensen en het wordt verder uitgebreid met vrijwilligers. Volgens Transgender Netwerk Nederland is er veel dankbaarheid vanuit de transcommunity, zij voelen zich gehoord.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *