De populariteit van het groene goud

De populariteit van het groene goud

De avocado is de afgelopen jaren steeds vaker te zien binnen diverse diëten. Het is onder andere goed voor het hart, de bloedruk en cholesterol en daarom wordt deze vrucht ook wel ‘superfood’ genoemd. Afgelopen jaar is de import van de avocado naar Nederland ruim twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om 415 miljoen kilo, omgerekend in geld is dit een bedrag van ongeveer een miljard euro. Dit maakt Nederland, na de Verenigde Staten, de grootste avocado importeur ter wereld. Waarom is deze vrucht zo populair?

Bud Holland speelt een internationale rol binnen exotisch groenten en fruit. Jean-Marc Eikelenboom houdt zich bezig met de afdeling avocado’s: “Wij horen dat daar veel vraag naar is, dan stappen wij daarin. Dat is puur luisteren naar wat er gebeurt op de markt.” De avocado is populair maar het kweken van de vrucht is niet duurzaam. Dit komt door het gebruik van veel water en het kappen van bomen. Eikelenboom vertelt hier het volgende over: “Ik denk wel dat dit voor meerdere vrucht- en groentesoorten geldt. Het is geen goede ontwikkeling vanuit milieuopzicht. Het mooiste is als je neutraal te werk kan gaan, je neemt iets en je geeft iets terug. Je hebt een gezondheid afweging en een economische afweging, en welke weegt dan zwaarder.”

Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan de avocado. Toch moet je ook oppassen dat je niet te veel van deze vrucht eet. Voedingsdeskundige Monique van de Bilt vertelt hier meer over: “Mensen vergeten soms dat een avocado rond de driehonderd calorieën bevat. Als je elke dag een avocado eet is je calorie innamen erg hoog. Het is een goede aanvulling om wekelijks terug te laten komen maar zeker niet dagelijks.” Of de avocado altijd zo populair zal blijven weet Van de Bilt niet: “Er komt vast wel weer iets anders dat interessant is. Ik denk niet dat deze populariteit voor altijd zal blijven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *