Vakantie vieren op Nederlandse vakantieparken in coronatijd

Vakantie vieren op Nederlandse vakantieparken in coronatijd

De vakantiehuisjes op vakantiepark Sandur in Emmen zijn helemaal volgeboekt.

Afgelopen week brak de krokusvakantie weer aan in Nederland. Normaal is dit een periode waarin veel Nederlanders er even een weekje tussenuit gaan. Op dit moment wordt reizen vanuit de overheid echter sterk afgeraden, waardoor Nederlanders tegen hun zin in, massaal thuis leken te zitten.  

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders erg graag op vakantie gaan. In 2019 gingen Nederlanders ruim 40 miljoen keer op vakantie. Dat komt neer op een gemiddelde van zo’n 2,5 vakanties per persoon per jaar. De Nederlandse maatschappij zit nog altijd in een lockdown en reisbewegingen moeten geminimaliseerd worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarbij een duidelijk statement naar buiten gebracht. ‘Blijf deze winter zo veel mogelijk thuis en boek tot half maart 2021 geen reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.’ De Nederlandse overheid laat het niet alleen bij een statement, want sinds 23 januari is er ook een verbod ingesteld op passagiersvluchten naar Nederland vanuit achttien verschillende landen, die mogelijk problemen hebben met een gemuteerd coronavirus. Tot slot moeten reizigers die toch met het vliegtuig naar Schiphol komen sinds 23 januari ook beschikken over een, direct voor vertrek afgenomen, negatieve coronasneltest. De overheid probeert met al haar regels en adviezen internationale reizen te ontmoedigen. Het aantal buitenlandse reizen is daardoor dan ook enorm afgenomen. Het totaal aantal vluchten van en naar Schiphol in januari 2021 daalde met 61 procent ten opzichte van januari 2020. Ook het totaal aantal passagiers dat voet zetten op Schiphol daalde van 5 miljoen in januari 2020 naar 870 duizend passagiers in januari 2021.

‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’, zo concludeert Bert Tervoert, directeur van vakantiepark Sandur in Emmen. ‘Corona is verschrikkelijk en raakt iedereen. Op vakantiegebied worden de grote vlieg- en vakantiemaatschappijen vooral getroffen, omdat buitenlandse reizen en vakanties zo goed als onmogelijk zijn geworden. Daartegenover staat dat de Nederlandse vakantieparken een boost aan boekingen hebben ontvangen. In een tijd dat de economie het zwaar heeft, presteren wij bijzonder goed, want we zitten sinds januari weer zo goed als vol.’

Ook Baptiste van Outryve, woordvoerder van recreatiebedrijf Roompot, zag de boekingen omhoog schieten de afgelopen weken. ‘Mensen zijn het zat om thuis te zitten en lopen thuis bijna letterlijk tegen hun vier witte muren op. Als je al maanden thuis werkt en je kinderen ook nog eens thuisonderwijs volgen, kan iedereen zich voorstellen dat een andere omgeving nu wel lekker is.’ Toch is niet alles als vanouds op de Nederlandse vakantieparken. ‘Onze totale bedbezetting is wel lager dan vorig jaar. Er mogen bijvoorbeeld niet meer dan acht personen in een huisje, dus de twaalf persoons woningen zijn niet optimaal gevuld. Daarnaast mag elke woning slechts uit één familie bestaan, maar hier moeten we niet moeilijk over doen. Wij zijn één van de weinige branches die de deuren open mogen houden en tenminste nog iets mogen doen.’

De vakantieparken lijken in deze vakantieweken dan ook overuren te draaien door veel gasten te ontvangen, maar wordt dan nog wel stilgestaan bij het in acht nemen van de coronamaatregelen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *