Zwangerschap in coronatijd

Zwangerschap in coronatijd

De Nederlandse traditie beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby

Er is veel drukte bij de verloskundige praktijken. Het aantal zwangere vrouwen is in de coronaperiode toegenomen ten aanzien van voor de coronatijd. Dit meldt  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), ze zien wel een regionale stijging maar spreken nog niet van een landelijke babyboom. Door het coronavirus zijn hiervoor ook maatregelen genomen in verloskundige praktijken en het ziekenhuis. Wat zijn die maatregelen en hoe is het om nu zwanger te zijn in coronatijd? 

De maatregelen verschillen niet veel van de ‘normale’ maatregelen. In verloskundige praktijken en het ziekenhuis moet je een mondkapje op en je handen desinfecteren. Volgens het RIVM is er geen verhoogt risico op besmetting als je zwanger bent. ‘’ Er zijn geen aanwijzingen dat een besmetting met het virus een miskraam of aangeboren afwijking bij het kind kan veroorzaken’’, meldt het RIVM op hun site.

De bevalling

In een interview met Romy Graal die stage loopt bij een verloskundige praktijk in Haarlem zegt ze dat het gewoon mogelijk is om thuis te bevallen. ‘’Tijdens de bevalling hoeft de degene die aan het bevallen is geen mondkapje te dragen en er mogen alleen mensen van hetzelfde huishouden aanwezig zijn. ’’Het enige wat verschilt van ‘normaal’ is dat naast de twee belangrijkste echo’s, de termijnecho en de 20-weken echo, geen pretecho gemaakt kan worden. Bij de controles moeten zwangere vrouwen alleen komen en skypen is mogelijk bij de echo’s om ervoor te zorgen dat de partner toch mee kan kijken.

Kraamzorg

‘’De kraamzorg gaat gewoon nog door. De kraamzorg zal een mondkapje dragen en heeft gevraagd of ik handgel neer wil zetten bij de deur en mijn handen zo vaak mogelijk wil wassen’’ ,zegt Romy van den Broeke. Ze vindt het zelf niet heel erg dat er niet veel mensen op kraambezoek mogen komen. ‘’Ik denk dat het eigenlijk wel lekker rustig is. Je hebt nu minder mensen over de vloer, waardoor je ook meer tijd hebt om te wennen aan een leven met een kindje.’’

Romy is nu 7 maanden zwanger en vertelt meer over hoe het is om in coronatijd zwanger te zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *