Emotionele protestactie ATIB in Almelo, vereniging bijna dakloos

Emotionele protestactie ATIB in Almelo, vereniging bijna dakloos

Protest voor het gemeentehuis van Almelo

De Turkse vereniging ATIB is boos op de gemeente Almelo omdat er geen nieuwe locatie is voor de vereniging. Op 1 maart moet ATIB-vetrekken uit De Kolkschool waar ze ruim dertig jaar hebben gezeten. Enkele tientallen mensen van ATIB kwamen vandaag naar het stadhuis om te praten met de burgemeester.

De Kolkschool is vorig jaar verkocht door de gemeente aan projectontwikkelaar Kloos 2 die er luxe appartementen van wil maken. Een jaar lang heeft ATIB geprobeerd om een nieuwe locatie te zoeken, maar zonder succes.

Wij willen de mensen blijven helpen maar die mogelijkheid wordt van ons afgenomen: Mustafa Kesikin

Mustafa Kesikin is een van de bestuurders van de multiculturele vereniging. “Ik was 43 jaar geleden betrokken bij het oprichten van de verenging. Sindsdien heb ik samen met andere leden van de vereniging op vrijwillige basis mensen geholpen die problemen hadden. Wij hebben heel veel werk van de gemeente uit handen genomen. Wij willen de mensen blijven helpen maar die mogelijkheid wordt van ons afgenomen.”

De vereniging is in 1977 opgericht om Turkse arbeidsmigranten te helpen integreren in de samenleving. Met taalcursussen en culturele activiteiten helpt ATIB nieuwe migranten om zich thuis te voelen in Almelo. Tegenwoordig helpt ATIB ook de ouderen tegen eenzaamheid, vooral tijdens corona.

De gemeente Almelo is geen makelaar, burgemeester Almelo Arjen Gerritsen quote

De emoties liepen hoog op nadat Kesikin de zoektocht en problemen uitlegde aan burgemeester Arjen Gerritsen. Volgens Gerritsen kan er niet zomaar een gebouw worden toegewezen: “De gemeente is natuurlijk geen makelaar. Het is geen instelling die zomaar gebouwen ter beschikking stelt. Een vereniging met bestaansrecht moet zelf op zoek naar onderkomen. Dit is niet alleen in Almelo maar in heel Nederland.”

De vereniging wil een eigen gebouw waar ze dagelijks gebruik van kunnen maken. Volgens verantwoordelijk wethouder Alex Langius is dat onrealistisch en moet de vereniging goed kijken naar de eigen situatie. De burgemeester geeft aan dat er locaties zijn aangeboden waar ATIB heen kan: “Er is gekeken of ATIB ruimte kan krijgen bij een andere vereniging. Er is geen sprake van dat wij vinden dat ATIB samen moet gaan met andere verenigingen. Alleen kan er wel gebruik gemaakt worden van dezelfde ruimte.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *