Ondernemers en steunmaatregelen

Ondernemers en steunmaatregelen

Foto door: Sussiesvintage

Dat ondernemers door de Coronacrisis in nood zitten is geen nieuws meer. Sinds het begin van de Lock-down heeft de overheid verschillende steunmaatregelen ingevoerd om ondernemers te steunen. Maar de steunmaatregelen werken in sommige gevallen niet zoals je zou verwachten.

Het MKB overlegt nog steeds dagelijks met de overheid om betere steunpakketten voor ondernemers te krijgen. Jacco Vonhof is voorzitter en vindt persoonlijk dat de overheid nog niet genoeg doet. Vonhof: “Als je door een besluit van de overheid 100% omzet verliest, dan vind ik dat diezelfde overheid het verlies ook voor 100% moet dekken. Ondernemers kiezen er zelf niet voor om dicht te gaan, maar worden wel opgezadeld met de problemen die ontstaan.”

Dit merkt Sussie Boumans ook. Ze is eigenaresse van Sussies Vintage in Nijmegen en stelt dat de steunpakketten er op papier heel mooi uitzien, maar dat ze in de praktijk niet goed uitpakken. Sussie: “Ik krijg geen huursubsidie, omdat mijn huur volgens de ingevoerde norm te laag is. Maar daar kan ik niks aan doen. Ik moet alsnog die huur betalen terwijl ik een omzetverlies van 80% heb. Verder heb ik te maken met een partnertoets. Omdat mijn vriend ‘teveel’ verdient, krijg ik geen compensatie voor mijn omzetverlies.”

Sussie is niet de enige ondernemer die tegen dit probleem aanloopt. Er zijn meer mensen die net niet voldoen aan de normen die gesteld worden voor de compensatieregelingen. Vonhof: “We zien dat de overheid haar best doet. Er is bereidwilligheid, alleen is het zeker nog niet genoeg. Ondernemers moeten nog steeds elke maand zelf bijleggen. Dat kan gewoon niet. Voor veel ondernemers werken de steunpakketten tot op een zekere hoogte, maar bij teveel nog niet.

De invoering van het click en collect systeem is een poging om winkeliers meer perspectief te bieden. Maar veel effect op de winst heeft het niet. Sussie: “Je merkt dat mensen het fijner vinden om hun items bezorgd te krijgen dan dat ze het zelf komen ophalen. Het is wel fijn dat je weer wat bekende gezichten ziet.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *