“Ik geloof niet in de politiek”

“Ik geloof niet in de politiek”

Op Prinsjesdag krijgen we te horen hoeveel geld de regering het komende jaar voor verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dat geld vandaan komt. De tweede kamer kan hier veel invloed op uitoefenen. En opmerkelijk is dat er eigenlijk geen jongerenpartijen zijn, terwijl een groot deel van de stemmers jongeren zijn. Waar is het podium voor deze groep? Enerzijds zijn er verschillende organisaties zoals Jonge Democraten Utrecht die proberen dat podium te creëren voor jongeren, zodat ook zij een stem hebben in de tweede kamer. Anderzijds zijn er verschillende jongeren die dat niet willen en niet verstandig vinden.

 

Opkomst jongeren

Volgends het CBS is maar liefst 43 procent van de jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar geïnteresseerd in de politiek. Het vertrouwen in de Tweede Kamer is een stukje hoger, want 54,9 procent van de groep zegt vertrouwen te hebben. Als er wordt gekeken naar de opkomst onder jongeren van de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen in 2017, is dat 66 procent. Dit is 4 procent minder dan in 2012.

De voornaamste reden van dit lage opkomstpercentage is omdat politiek te ver van hun bed staat. Ook vinden sommige jongeren het onbegrijpelijk. Voor de 23-jarige student Jonathan Krispijn is dit het geval. Hij heeft zijn hoop in de politiek verloren en gelooft niet meer in het “machtsspelletje”. Voorheen stemde hij op Forum voor de Democratie en ook deze partij heeft hem teleurgesteld. “Politiek is een beetje roepen en niets doen. Alle oplossingen werken averechts”, aldus Jonathan.

Jongeren in de politiek

Er zijn verschillende organisaties die een podium willen bieden aan jongeren, om ook de stem van deze groep te laten horen in de politiek en bijvoorbeeld de Tweede Kamer. Jonathan vind dit een slecht idee. “Ik ben er zwaar op tegen dat jongeren hun stem zouden mogen uitbrengen. Vooral de meisjes, noem het seksisme, maar dat is het niet. De millennialmeisjes zijn te dromerig en zitten vol dualisme, dit gaat niet samen met realisme. Ze zijn ook vaak niet voldoende ingelezen dus dan is het al helemaal niet verstandig om ze een podium te bieden.” Toch vind hij het belangrijk dat mensen hun stem laten horen. “Ik wil zelf gewoon een verantwoordelijk individu zijn en mensen inspireren.”

Politiek in Nederland

“Het ergste is, er is geen alternatief. We hebben nou eenmaal een poldermodel”, zegt Jonathan. Nederland is een parlementaire democratie. Dit betekent dat alle burgers met stemrecht om de vier jaar mogen stemmen op wie zij willen zodat die hen vertegenwoordigen in het parlement. “Door dit systeem wordt er nooit een harde lijn geschetst. Wat grappig is, is hoe destructief we eigenlijk zijn. We kiezen elke keer weer leiders die ons naaien. Neem bijvoorbeeld de basisbeurs die terug wordt gehaald. GroenLinks heeft destijds geholpen aan het afschaffen ervan, en nu stemmen jongeren massaal op deze partij.” Jonathan vind de mens egoïstisch, en vooral de mensen in de politiek. “Mensen zijn sociopaten, zijn alleen uit op geld en macht. En de leiders in de politiek beïnvloeden de burgers door emotionele uitspraken. De emotie zorgt voor een te grote rol in het politiek debat, we zijn pragmatisch.It’s all bullshit!”

Tijdens de televisie-uitzending van woensdag 18 september zal Jonathan Krispijn in gesprek gaan met Nyna Visser, voorzitster van Jonge Democraten Utrecht. Zij vindt dat jongeren de toekomst van morgen zijn en streeft naar een hoger opkomstpercentage van de jongerengroep tijdens de verkiezingen. Nina denkt dat een groot deel van de jongeren niet in ziet wat voor invloed zij zouden kunnen hebben op de toekomst. Jonathan Krispijn hoort bij de groep die niet stemt. Jonathan is ervan overtuigd dat invloed uitoefenen op de toekomst op geen enkele manier mogelijk is. Deze twee mensen met een totaal andere kijk op de politiek staan tegenover elkaar en zullen in gesprek gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *