Women’s March 2021

Women’s March 2021

7 maart was het weer zover, de jaarlijkse Women’s March georganiseerd door de WMNL (Women’s March Nederland. Een organisatie die staat voor gelijke rechten voor vrouwen ongeacht afkomst, achtergrond of geaardheid. Dit jaar werd de vijfde march georganiseerd in het thema van de aankomende verkiezingen: “use your voice”. Nog altijd zijn er te weinig vrouwen in de Tweede Kamer, volgens Naomi Pieter, gerechtigheid-activiste, chair-woman van WMNL en oprichter van black queer trans-resistance, zijn we er nog lang niet. ” We hebben nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad en dat voor een land als Nederland, wat zo welvarend is en progressief.”

De Women’s March Nederland vond dit jaar plaats op het Nelson Mandelaplein in de Bijlmer. De March wordt normaal gelopen door de stad Amsterdam, door corona kon dit helaas niet. Online werd het via het Instagram-account van WMNL gestreamd en 500 mensen die ingeloot waren mochten zich begeven op het plein, uiteraard op 1,5 meter.

Het thema “use your voice” stond dus voornamelijk voor de aankomende verkiezingen en het aansporen om te stemmen op een vrouw. Ook stonden zij stil bij de rechtszaak van George Floyd, die vorig jaar door een agent werd vermoord, die maandag 8 maart werd gehouden. Er werd één minuut stilte gehouden. Dit alles onder het mom van gerechtigheid en gelijkheid ongeacht ras, kleur of sekse. Een moeder die slachtoffer was van de toeslagen-affaire. Er hing een goede sfeer waar af en toe een traantje viel door de ontroerende verhalen.

Vele bekende sprekers/activisten waren aanwezig om een bijdrage te leveren aan deze march. Zo was Anja Meulenbelt van de partij, zij mag zichzelf al een half jaar feminist noemen. Ook Fatima Warsame was ter plaatse. Zij is onder andere journalist, columnist en presentator.

Ik sprak onder andere Naomi Pieter en June, directeur van WMNL. Aan hen vroeg ik; waarom is het in Nederland nog belangrijk dat er voor gelijke rechten wordt gestreden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *