Van potten tot lood. Myanmar in protest

Van potten tot lood. Myanmar in protest

Door သူထွန်း - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99673780

Vanaf februari zijn er al grote protesten in Myanmar tegen de militaire coup. Sinds 4 maart zijn er al meer dan 50 mensen overleden en meer dan 1700 opgepakt door de politie en het leger. Het einde lijkt nog niet in zicht.

Sancties

De internationale gemeenschap heeft sancties opgelegd tegen de militaire regering van Myanmar, voornamelijk economische. Zo heeft de Europese Unie alle wapenhandel naar Myanmar gestopt. Ate Hoekstra, Correspondent bij onder andere Trouw, denkt dat deze sancties niet veel uitmaken. “Myanmar is al vijftig jaar lang geïsoleerd geweest van de rest van de wereld en vooral het Westen. De generaals die de leiding hebben zijn gewend aan sancties.” Volgens Hoekstra moet de druk vanuit het land zelf komen, de protesten zijn die druk.

Jan Kooy van Human Rights Watch denkt juist dat sancties kunnen helpen als ze maar gericht genoeg zijn. “Je kunt sancties treffen die alleen pijn doen bij de generaals en niet de bevolking.” Het bevriezen van de rekeningen van hun rekeningen of de banken zijn enkele voorbeelden. “Daarmee maak je het voor het regime heel moeilijk.”

De politie

In de grote steden is een gedeelte van de politie vervangen met soldaten. Ook bij de politie ziet Hoekstra dat er grote verschillen zijn. “Op sommige plekken steunt de politie het leger duidelijk en werken ze samen.” Maar het tegenovergestelde is ook waar, in een aantal staten zijn agenten openlijk overgelopen naar de demonstranten. “Zij riskeren daarmee het risico dat ze zelf worden opgepakt en lange celstraffen krijgen.” Hoekstra zag zelf een video voorbijkomen van een hogere politie officier. “De officier zei: Ik werk hier niet meer aan mee, ik sta nu aan de kant van het volk.”

Fraude

De officiële reden van de coup volgens het leger is dat er sprake is van verkiezingsfraude. Volgens het leger kan de NLD, de partij van Aung San Suu Kyi, niet de meerderheid hebben behaald die geclaimd wordt. Hun eigen partij kreeg maar 33 zetels van de 476, in vergelijking met de 396 van de NLD. De NLD is volgens Hoekstra zonder twijfel de populairste partij in het land. Hoekstra zegt wel dat die reden met een grote korrel zout genomen moet worden. “Tot nu toe hebben ze geen bewijs laten zien van hoe het zit met de fraude en de beschuldigingen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *