ESA zoekt diverse astronauten: “Zodat uiteindelijk íedereen de ruimte in kan”

ESA zoekt diverse astronauten: “Zodat uiteindelijk íedereen de ruimte in kan”

Voor sommigen is hun droom om astronaut te worden, inmiddels al uitgekomen. Nu is het volgens de ESA (European Space Agency) tijd om anderen ook die kans te geven. Voor het eerst in elf jaar start de Europese ruimtevaartorganisatie een zoektocht naar nieuwe astronauten. In het bijzonder worden vrouwen en mensen met een handicap aangespoord om zich aan te melden. Al benadrukt ESA dat iedereen die interesse heeft, zich kan aanmelden. Maar waarom heeft deze oproep zo lang geduurd en aan wat voor eisen moet je voldoen om astronaut te worden?

Tot nog toe is er weinig noodzaak geweest om nieuwe astronauten te zoeken, weet Stacha Petrovic. Hij is System Engineer bij Aerospace Propulsion Products (APP). Zij bouwen Europese rakketten voor ESA. “Europa stuurt niet zoveel mensen de ruimte in als de Amerikanen bijvoorbeeld doen”, legt Petrovic uit. “Daarom zit er bij de Europese oproepen voor astronauten een aanzienlijk aantal jaar tussen. De astronauten die nu actief zijn hebben genoeg werk, zijn jong en hebben nog niet minstens twee keer gevlogen. Het duurde daardoor lang voordat er weer plekken vrij kwamen.”

 Diversiteit in de ruimte

Nu ESA na zo’n lange tijd de zoektocht weer start, willen ze meer diversiteit binnen de ruimtevaart zien. In een statement op hun website zeggen ze vrouwen sterk aan te moedigen zich aan te melden, maar ook mensen met een lichamelijke handicap zijn welkom. “Diversity at ESA should not only adress the origin, age, background or gender of our astronauts, but also perhaps physical disabilities”, verklaart David Parker, ESA-director of Human and Robotic Exploration in het statement. Om deze diversiteitsdroom werkelijkheid te laten worden, lanceert hij, naast de astronautenwerving, ook het Parastronaut Feasibility Project. ESA is hiermee de eerste die de deur speciaal openzet voor mensen met een handicap.

“ESA is het meest diverse genootschap binnen de ruimtevaart, doordat het uit meerdere landen bestaat”, aldus Petrovic. “Diversiteit zit in het DNA van ESA geweven en met dit project proberen ze dat een stukje verder te brengen. Het is niet zo dat hiervoor geen aandacht was voor deze doelgroep, maar ze hebben gemerkt dat het merendeel van de aanmeldingen een man was. Ze richten zich nu op de overige doelgroepen die zich niet aanmelden.” ESA is, met het parastronautproject, voornamelijk nieuwsgierig naar wat er mogelijk is voor mensen met een beperking en wat ze daarvoor moeten aanpassen. “Het is het begin van een visibiliteits-studie. Een eerste stap, zodat uiteindelijk echt íedereen de ruimte in kan”.

satellite-1030779_1920

 De eisenlijst

Ondanks dat de ESA iedereen die interesse heeft aanspoort om zich aan te melden, zit er een behoorlijke eisenlijst aan de functie vast. Volgens Petrovic zijn deze minimale eisen vastgesteld om ervoor te zorgen dat geschikte mensen zich aanmelden. Allereerst moet je in een lidstaat of geassocieerde lidstaat van de ESA wonen. En ja: Nederland is daar één van. Daarbij moet je een Masters Degree of PHD hebben binnen Bètawetenschappen. Verder willen ze graag dat je vloeiend Engels spreekt (minimum Europees niveau C1), minstens drie jaar relevante werkervaring hebt, gemotiveerd, flexibel, en kalm bent. Én je moet bereid zijn experimenten op je te laten doen. “Dat klinkt heel eng, maar het komt erop neer dat ze bijvoorbeeld je bloed willen testen in de ruimte”, vertelt Petrovic. “Iemand die aan al deze eisen voldoet, is eigenlijk wat ze het liefst zoeken. Mocht je niet aan alle eisen voldoen, kun je het altijd proberen. Je krijgt geen harde nee, maar er is wel een grotere kans dat ze je niet uitnodigen”.

 Bij twijfel: doen

Mocht je aan deze eisen voldoen en uitgenodigd worden, is het nog maar de vraag hoever je komt. De selectieprocedure is niet de makkelijkste, met maar liefst zes selectierondes. De ESA verwacht een opkomst van 10.000 mensen. Daaruit willen ze uiteindelijk vier tot zes astronauten aanstellen, met een reserve-astronautenpool van 20 personen. Petrovic is zelf ook van plan zich aan te melden voor de astronautfunctie en raadt iedereen aan dit ook te doen. “Als je twijfelt: doe het gewoon. Niet zozeer omdat ik heel veel competitie wil. Maar André Kuipers had ook nooit gedacht dat hij de beste was en is dat wel geworden. We zoeken de beste mensen en misschien dat jij dat wel bent. Als jij ooit de droom hebt gehad of überhaupt interesse hebt: probeer het gewoon.”

Beluister hieronder het live-interview met Stacha Petrovic

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *