Steeds meer bijtincidenten met honden

Steeds meer bijtincidenten met honden

Bijtincidenten zijn er altijd al geweest. Maar nu is te zien dat het aantal incidenten is verdubbeld. Het zijn niet alleen mensen die gebeten worden, maar ook wilde dieren die flink aangepakt worden. Komt dit door corona? Dat is nog niet bewezen maar grote kans dat dit wel een verband met elkaar heeft. 

 Elk jaar worden 150.000 mensen gebeten door een hond. Bij 30.000 gevallen komt er ook heftig letsel bij kijken. Elk jaar overlijdt iemand aan een hondenbeet. De meest ernstige bijtincidenten zijn vooral honden zoals pitbulls, staffords, rottweilers en de boerboel. De meeste bijtincidenten doen zich voor in huiselijke kring, waarbij kinderen vaker slachtoffer zijn dan volwassenen. Op straat en in de natuur worden vaak volwassenen gebeten. Bij dit soort honden is er vaak veel dierenleed, zeggen de onderzoekers. Dierenasiels zitten er vol mee. 

 Gemiddeld 20 tot 40 procent van alle asielhonden is een hond met ‘issues’. In de Randstad is dat zelfs 60 tot 80 procent, stelt Endenburg. Er is weinig ruimte voor de dieren. Soms zitten ze jarenlang opgesloten en dat veroorzaakt veel mentale problemen bij een hond. Euthanasie is een optie maar veel vrijwilligers zijn hier niet mee eens. Er is te weinig aandacht voor de honden, het zijn er te veel en ze kunnen dus niet allemaal getraind worden. Asielhonden zijn goedkoop maar meestal wel het soort hond wat bijtincidenten kan veroorzaken. Mensen weten dus niet hoe met een hond om te gaan en wat ze dan met een asielhond moeten. Veel honden komen uit het buitenland en zijn op hun vecht-dna gefokt in hondenfarms in Oost-Europa. De honden hebben een hoge pijngrens door het fokken, kinderen knijpen de honden totdat de hond het kind als een prooi gaat zien. En daar gaat het dan fout en kan het lijden tot ernstig letsel.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *