Sporten in teamverband als 27-jarige: “Ik val als enige net buiten de boot”

Sporten in teamverband als 27-jarige: “Ik val als enige net buiten de boot”

Op het gebied van sporten is meer mogelijk. Het kabinet kondigde 23 februari tijdens de persconferentie verschillende versoepelingen aan. Zo mogen mensen tot 27 jaar vanaf 3 maart weer samen buiten sporten. Deze versoepeling is niet voor iedereen voordelig. De 27-jarige voetbalster Liane Buijsman mag als enige niet meetrainen met het Dames 1 team van voetbalvereniging Zouaven uit Grootebroek.

Men mag samen buiten sporten op sportaccommodaties. Niet in competitieverband, maar wel in teamverband binnen de eigen club. Voorheen mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten.

Sporten in teamverband wordt gemist
Sporten in teamverband is voor Liane erg belangrijk. Ze is gewend om samen met een team te sporten, aangezien ze al voetbalt sinds haar elfde levensjaar. “Het team gevoel, daar draait het allemaal om. Samen voor één doel gaan, mis ik wel heel erg.  Ik snap dat er ergens een grens moet worden getrokken, maar dit voelt een beetje als een soort opoffering om als enige niet mee te kunnen sporten met het team. Terwijl het sociale aspect juist zo belangrijk is in deze tijd”, aldus Liane.

Leeftijdgrens ingewikkeld
Woordvoerder Geert Slot van het NOC*NSF noemt de leeftijdsgrens ingewikkeld voor de sport. “Die 26 jaar zegt ons niet zoveel. Sport is deze leeftijdgrens niet gewent, aangezien leeftijden anders worden geselecteerd per sport. Wel is het logisch vanuit het jeugdbeleid. Het jeugdbeleid in Nederland stopt bij 26 jaar, maar toch is het zuur voor iemand die 27 jaar is. We merkte vorig jaar toen kinderen weer mochten sporten dat ze het spelletje heel leuk vonden, dat ze wilde winnen, weer mochten bewegen, maar het allerbelangrijkste is dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer tegenkwamen. Volgens Slot geldt dit niet alleen voor kinderen, maar ook voor de leeftijden daarboven. “Gewoon weer een afspraak in je agenda zetten om samen te sporten, is voor je vitaliteit, gezondheid en mentale weerbaarheid ontzettend belangrijk”, concludeert Slot.

Luister naar het audiofragment over de sport versoepelingen

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *