279 vermiste Nigeriaanse meisjes

279 vermiste Nigeriaanse meisjes

Stranger male with a group of small girls and boys

In Nigeria zijn donderdagavond 25 februari 279 meisjes ontvoerd door terreurbendes, inmiddels zijn ze ook weer vrijgelaten. Er gaan geruchten rond dat de regering van Nigeria losgeld zou betaald hebben voor de meisjes, echter is dit niet bevestigd.

Het land wordt al jaren geteisterd door de terreurbeweging Boko Haram. Zij werden in 2014 internationaal bekend met het ontvoeren van de Chibok girls. De #Bringourgirlsback ging toen viral op twitter. Sindsdien vinden er veel kinderontvoeringen plaats in het land. Niet alleen door Boko Haram, maar ook door andere terreurbendes. Er valt namelijk een hoop geld te verdienen met het ontvoeren van kinderen, waardoor er een soort handel erin is ontstaan, melde verschillend media.

‘In dit geval lijkt het te gaan om een criminelen bende’, vult Peter Knoope aan. Hij leidde de afdeling Humantaire hulp bij het ministirie van Buitenlandse Zaken en is momenteel senoir visiting fellow bij het International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag (ICCT)

Met het aantreden van President Muhammadu Buhari in 2015 had de bevolking van Nigeria hoop dat het land veiliger zou worden. De president had namelijk beloofd dat de veiligheid topprioriteit zou worden. ‘De situatie is er echter niet op vooruitgegaan, het is alleen maar slechter geworden’, vult de buitenlandcorrespondent van reformatorisch dagblad Mark Wallet aan.

Meer problemen

Nigeria is een land met veel problemen. ‘Zo is 27 procent van de bevolking werkeloos en gaat een groot deel van de kinderen niet naar school’, vertelt Wallet. ‘Doordat er nu kostscholen het doelwit zijn van de terreurbendes durven ouders hun kinderen niet meer school te sturen, waardoor er dus nog minder kinderen naar school gaan.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *