Voor het eerst in 75 jaar géén Boekenweek

Voor het eerst in 75 jaar géén Boekenweek

Everhard Arends de Boekenconducteur

De welbekende Boekenweek is uitgesteld naar de zomer vanwege het coronavirus. In plaats daarvan vindt ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ plaats. Van 6 tot en met 14 maart worden er verschillende onlineactiviteiten georganiseerd om toch het bestaan van het boek te vieren.

Het lezersplatform Hebban vormt ‘het hart’ van de Boekenweek. “Er vinden online schrijfwedstrijden plaats en er zijn lezingen te volgen”, licht Wietse Schooltink toe, persvoorlichter van CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). “Oude boekenweekauteurs gaan in gesprek met de jongere generatie in een reeks afleveringen via De Kleine Komedie. En het Boekenbal vond afgelopen vrijdag plaats in de vorm van een televisie-uitzending gepresenteerd door Fidan Ekiz en Renze Klamer van De Vooravond.”

Hoewel de totale boekverkoop het afgelopen jaar met zes procent is gestegen, is het aantal boeken dat boekhandels verkochten juist gedaald. Dit maakte CPNB-directeur Eveline Aendekerk bekend in een video op hun website. Een belangrijke reden hiervoor is de lockdown die de laatste weken van 2020 werd ingevoerd. Boekhandels moesten hun deuren sluiten tijdens weken, waarin normaal juist een hogere omzet wordt gedraaid. De afname in omzet van boekhandels steeg die weken van vijf procent naar elf procent.

Het voorwoord van de Boekenweek is in volle gang en het boek zal dan ook niet onopgemerkt aan ons voorbij gaan. Maar op het gebruikelijke Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay zullen we nog even moeten wachten. “Hanna Bervoets en Roxane van Iperen staan te popelen om dit te publiceren”, vertelt Schooltink. Zij schreven dit jaar het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’ en het Boekenweekessay ‘De genocidefax’. Titels die inhaken op het thema ‘Tweestrijd’, een thema dat ook tijdens Het voorwoord van de Boekenweek al terugkomt.

In de audioreportage hieronder vertelt Schooltink over het belang van de Boekenweek: “Hiermee geven we boekhandels een steuntje in de rug.” En Boekenconducteur Everhard Arends geeft een kijkje in Het voorwoord van de Boekenweek waarin hij al in actie komt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *