Is het salafisme of het Erdoganisme een gevaar voor Nederland

Is het salafisme of het Erdoganisme een gevaar voor Nederland

Mehmet Cerit artikel "Tijd om het Erdoganisme serieus te nemen" in het blad De Kanttekening

HP/De Tijd heeft recent een geheime “Turkije analyse” van het Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) geopenbaard. In de analyse wordt de opkomst van het Salafisme, een fundamentalistische soennitische stroming binnen de islam, in Nederland besproken. De NCTV beschrijft dat Erdogan en zijn ‘antiwesterse retoriek’ zorgt voor een extremisme.

De terroristische tramaanslag in 2019 zou mogelijk verband houden met de Turkse president staat in de analyse. De aanslag vond plaats na een toespraak van Erdogan over de aanslag op een moskee in Christchurch, Nieuw-Zeeland. De analyse geeft aan dat de invloed van Erdogan op de aanslag niet aantoonbaar is, maar wel de groei van mogelijke ‘dreigingsbeelden’ van het salafisme.

Erdoganisme

Ik zou hem omschrijven naar: “De NCTV nota zorgde voor veel discussies. Volgens Mehmet Cerit, hoofdredacteur van diversiteitsblad De Kanttekening, halen zowel Turkse als Nederlandse wetenschappers de zaken door elkaar: ‘Door de discussies en vragen rondom de analyse heb ik een artikel geschreven erover. Ik wil met het artikel duidelijk maken dat het salafisme niet het gevaar is maar het Erdoganisme. Het maakt Erdogan niet uit als iemand salafistisch of wahabistisch is. Allerlei kleine groeperingen probeert hij uit het veld te ruimen.”

Mehmet is een Gülenist. Dat zijn aanhangers van Islamitisch denker Fethullah Gülen. Erdogan en Gülen hebben jarenlang samengewerkt maar ronc 2012 is er een breuk ontstaan in de relatie. Na de mislukte staatsgreep in 2016 worden aanhangers van Gülen beschuldigt als terroristen. Gülenisten zijn een van de groepen die Erdogan uit het veld wil ruimen: ‘Erdogan aanhangers willen Gülenisten kapot en monddood te maken. Mij persoonlijk en mijn journalistieke functie hebben ze erg moeilijk gemaakt, aldus Mehmet. Mijn blad was er bijna niet meer. Alle adverteerders werden bedreigd waardoor er op een gegeven moment geen advertenties meer waren. Ook abonnees werden steeds minder. Buren zagen dat ze ons blad ontvingen en bedreigden onze abonnees.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *