‘’In deze tijd is dit de manier waarop jongeren contact maken.’’

‘’In deze tijd is dit de manier waarop jongeren contact maken.’’

verschillende gameconsoles en games

Wat doe je als jongvolwassene die de hele dag thuis zit en af en toe naar school mag voor een paar lessen? Juist, je probeert jezelf te vermaken. Steeds meer jongeren kiezen ervoor om te gaan gamen in coronatijd.

Dit is te zien aan de verkoop van game en gameconsoles . Zo waren de Nintendo Switch en PS4 niet aan te slepen in het begin van de eerste lockdown in 2020. Dit kwam vooral door het spel Animal crossing: New Horizon. Deze game is de meest succesvolle Switch-game tot nu toe, met 13,4 miljoen exemplaren verkocht in de eerste zes weken na de release. Ook de game Call of Duty: Cold War en The Last of US II zijn een grote hit en worden door veel jongeren gespeeld (NOS., 2020, 7 mei).

Bezorgdheid van ouders

Gamen is een manier voor jongeren om in contact te komen met leeftijdsgenoten in coronatijd, maar veel ouders zijn bezorgd over het gamegedrag van hun kinderen. Kelly Roelofs is voorlichter bij Be Aware. Deze organisatie geeft voorlichting aan scholen en ouders over verslavingen. Zij zegt dat je als ouder verschillende dingen kan doen om het gamegedrag van kinderen in de gaten te houden en te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Zo kan je samen met jouw kinderen regels opstellen en consequenties als daar niet aan wordt gehouden.

‘’Een gedeelte van de ouders zullen het misschien niet snappen, maar in deze tijd is dit de manier waarop jongeren contact maken. Je moet een manier vinden om dit te controleren, want sommige kinderen kunnen zich er wel degelijk in verliezen’’, zegt Kelly Roelofs.

Verslaafd aan gamen

Corina Spelt (23) herkent dit gevoel: Jezelf verliezen in een game. Zij is gameverslaafd geweest en snapt waarom jongeren ervoor kiezen om te gaan gamen in hun vrijetijd. ‘’Je bent zo met de game bezig dat je alles vergeet. Je denkt bij jezelf; ik maak dit level nog even af, maar dan blijf je toch nog door spelen en vergeet je de dingen die je eigenlijk nog moest doen.’’

Corina Spelt en Kelly Roelofs vertellen hoe je gameverslaving kan aanpakken, maar vooral hoe je het kan voorkomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *