Formule 1-wintertesten

Formule 1-wintertesten

Beeld: Ivan Raszl via Freeimages.com

 Aankomende weekend beginnen de wintertestdagen van de Formule 1. Dit is de kans voor de tien teams om de nieuwe auto te testen. Dit jaar zijn de testdagen iets anders dan men gewend is.  Formule 1-journalist Younes Ben Abdelkader was vorig jaar aanwezig bij de testdagen in Barcelona en vertelt wat er dit jaar anders is ten opzichte van voorgaande jaren.  

Normaal gesproken vinden de testdagen van de Formule 1 plaats in Spanje op het circuit de Barcelona-Catalunya. Maar dat is dit jaar even anders: “Het komt eigenlijk door corona. Bahrein heeft natuurlijk vorig jaar twee races succesvol georganiseerd, dus ze zijn bekend met de strikte reglementen van de Formule 1 omtrent het virus”, legt Younes uit. “Daarnaast begint het seizoen twee weken later ook in Bahrein. Dus dat maakt het ook logistiek erg handig, want teams kunnen veel materiaal laten staan.”  Bahrein was van origine niet de seizoensopener, maar Australië. Deze race gaat niet door vanwege de stijging van de besmettingen van het coronavirus in het land. 

Het aantal testdagen is over de afgelopen jaren alleen maar minder geworden. Vorig jaar waren er nog twee testweken, bestaand uit zes volle testdagen. Dat zijn er dit jaar maar drie.  Volgens Younes is dit voornamelijk te wijten aan dat de organisatie wilt dat het eerlijker wordt: “Lang geleden mochten teams nog zoveel testen als ze wilden. Toen had Ferrari bijvoorbeeld nog gewoon dat ze het hele jaar door dingen aan het testen waren op hun eigen testcircuit in Fiorano, en dat was gewoon niet eerlijk. De kleine teams konden dan minder testen. En het is ook om het spannender te maken: Hoe minder data de teams kunnen vergaren, des te spannender dat het is.”  

Tijdens de testdagen wordt eigenlijk alles getest. “De teams hebben natuurlijk weer een compleet nieuwe auto gebouwd en ze willen weten hoe de auto het doet op het circuit.” Teams hebben wel een windtunnel waar ze de auto in kunnen testen, maar dit is nooit helemaal gelijk met de realiteit. “De testdagen zijn dus om te kijken hoe alle nieuwe onderdelen en nieuwe aerodynamische aanpassingen werken en wat het effect ervan is.” 

Ondanks dat er ook vrije trainingen zijn, is het hebben van testdagen wel essentieel.  De vrije trainingen zijn meer bedoeld om de verschillende circuits te leren kennen en daarop data te vergaren en te kijken hoe de auto het op dat circuit doet. “Bijvoorbeeld de eerste vrije training op Silverstone. Dan pakken alle teams alle data die ze hebben van de afgelopen jaren op Silverstone, en gaan ze kijken hoe deze auto het nu doet ten opzichte van voorgaande jaren. Terwijl tijdens de wintertesten het meer is van: We hebben een nieuwe auto gebouwd, hoe werkt alles en hoe kunnen we de auto het beste afstellen?”

En de verwachtingen voor aankomend seizoen? “Het is natuurlijk een beetje koffiedik kijken, want je weet het natuurlijk nooit. Aan de ene kant is de verwachting dat het een beetje hetzelfde blijft als vorig jaar omdat de regels bevroren zijn en de teams niet zoveel aan de auto mogen veranderen. Dus de verwachting is dat Mercedes nog steeds dominant blijft. Maar er wordt ook gehoopt dat Red Bull afgelopen winter wat uit haar hoge hoed heeft getoverd en dat ze misschien, juist omdat teams niet zoveel hebben mogen aanpassen aan de auto, dichter bij Mercedes zijn gekomen. Ze hebben dit jaar een nieuwe Honda motor, dus wie weet.  Daarnaast denk ik dat het nieuwe team Alpine (voorheen Renault) het wel goed gaat doen, net als McLaren. En de Ferrari’s zullen sterker zijn, maar dat is na het dramatische seizoen van vorig jaar ook niet heel erg verassend. De verwachting is dus dat het allemaal een beetje hetzelfde gaat blijven, maar de verwachting is ook dat het veld wat dichter bij elkaar gaat komen omdat er niet zoveel aangepast mag worden”, aldus Younes.

De eerste testdag is aankomende vrijdag 12 maart en gaat van start om 08:00 Nederlandse tijd. De testdagen zijn live te kijken op de Formule 1-app F1 TV Pro, wat voor Ziggo sport totaal klanten gratis te downloaden is in de App Store.  De testdagen zullen niet op de Nederlandse televisie worden uitgezonden. De ochtendsessies zijn van 08:00 tot 12:00 Nederlandse tijd en de middagsessies van 13:00 tot 17:00. Max Verstappen zit de hele vrijdag in de Red Bull en zondagmiddag. Zijn teamgenoot Sergio Perez  zal op de zaterdag en de zondagochtend in actie te zien zijn.

Het hele interview met Younes is hier te beluisteren:

Over de auteur

Annelies van Swet

22. Tweedejaars student journalistiek aan de HU. Schrijft graag over Formule 1 gerelateerde zaken op GPFans.nl. Geïnteresseerd in technologie, kunst en literatuur. Contact: Email: anneliesvanswet@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *