Fruit gratis te plukken voor iedereen in stadsparken? Wel als het aan tuingoeroe Romke van der Kaa ligt.

Fruit gratis te plukken voor iedereen in stadsparken? Wel als het aan tuingoeroe Romke van der Kaa ligt.

Iedereen loopt er weleens doorheen tijdens zijn wandelingen zeker in deze coronatijd, stadsparken. Ze staan vaak vol struiken met een paar bomen en soms als je geluk hebt staan er bloemen. Of de rotondes staan vol bloeiende krokussen. Maar waarom staan er geen fruitbomen? Dat is wat tuingoeroe Romke van der Kaa zich afvraagt.

Een stadspark is een park met als doel mensen in de stad toch een stukje natuur te geven. Vaak hebben mensen in steden een kleine tuin of geen tuin en door een stadspark hebben ze toch een stuk natuur om doorheen te lopen. De gemeente onderhoudt deze parken en is ook verantwoordelijk voor wat er bloeit en groeit. Dat wordt onderhouden door de groenvoorzieningendienst en vaak helpen er mensen mee die een taakstraf moeten uitvoeren. Een diploma hebben is ook niet nodig bij de groenvoorzieningendienst, overweg kunnen met een schoffel en een schep is genoeg. Vroeger was dat anders, toen was er nog een plantsoenendienst bij elke gemeente. Als je toen een baan bij de plantsoenendienst wilde, had je minimaal een opleiding tot hovenier nodig. Daardoor hadden de werknemers van de plantsoenendienst veel meer kennis over de struiken en bomen. 

Een fruit- of notenboom was toen ook nog wel af en toe te vinden in een stadspark. Tegenwoordig is dat niet meer zo, de grootste reden daarvoor volgens meneer van der Kaa is dat gemeentes niet willen dat mensen het fruit gaan plukken. Alleen dat is juist de hele bedoeling als het aan meneer van der Kaa ligt. Als er fruit- en notenbomen zouden staan in stadsparken heeft iedereen toegang ertoe. Mensen met een minder inkomen zouden dan ook gratis wat extra fruit kunnen eten, want fruit is nu nog best prijzig in de supermarkt. Ook zijn gemeentes bang dat het fruit op auto’s zou vallen, dat kan voor schade zorgen. 

Er zijn ook gemeentes waar je wel fruit- of notenbomen kan vinden in de openbare ruimte. In Utrecht bijvoorbeeld is er een Vijgenboom aan de kademuur gegroeid en er is een oude Moerbei op de werf. Deze zijn tijdens restauraties van de muren langs de gracht behouden. Het was nog hele klus volgens de gemeente Utrecht om de restauratie om de bomen heen te doen. Of je ook echt vijgen en moerbeien mag plukken in onbekend. In de gemeente Nijmegen zijn een paar notenbomen alleen of de plek heel toegankelijk is, is de vraag. De zwarte walnotenbomen staan midden op de rotonde op een druk plein, genaamd Keizer Karelplein. Het is bijna onmogelijk om daar wat walnoten te plukken als wandelaar. Daarnaast kan je alleen naar kijken als je rondjes blijft rijden op de rotonde. Hierdoor vallen de walnoten gewoon op de grond en kan niemand ervan genieten om ze op te rapen. Terwijl als je de bomen in een park zou zetten, kan iedereen op een veilige manier plukken en de boom wordt er niet mee beschadigd. 

Op het platteland is het niet veel beter dan in de randstad. Als je door de Betuwe heen rijdt zie je een paar kilometer lang bomen met daaraan stoofperen hangen in de berm van de weg. Die bomen staan niet door de gemeente. Toen de gemeente alle bomen wilde weghalen, gingen de bewoners in protest. Na een aantal raadsvergaderingen en als bewoners een paar keer ingesproken te hebben besloot de gemeente dat de bomen langs de berm mogen blijven mits de bewoners ervoor zouden zorgen. De bewoners hebben toen de bomen geadopteerd en per boom is nu een bewoner verantwoordelijk en diegenen haalt de boom ook leeg als het plukseizoen begint. Hierdoor zijn er toch fruitbomen en heeft de gemeente er geen last van. Er zijn volgens Romke van der Kaa meer van daar soort buurtinitiatieven. In België staan er meer fruit- en notenbomen in stadsparken. Dus wellicht staan ze ook ooit in de Nederlandse stadsparken. Romke van der Kaa roept in ieder geval iedereen op om wat fruitzaadjes te planten in stadsparken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *