De coronaregels in Texas

De coronaregels in Texas

Beeld: Famartin/Wikimedia Commons

De Texaanse Gouverneur Greg Abbott maakte bekend, dat vanaf 10 maart alle verplichte coronaregels in de staat Texas versoepeld zouden worden. Wat betekent dit en hoe gaat het nu één week na het besluit?

Het coronavirus trof ‘The Lone Star State’ erg hard. In totaal staat het aantal besmettingen, nu vandaag de dag, op 2.73 miljoen Texanen. Van deze besmettingen stierven helaas al 46.588 mensen. Toch besloot gouverneur Greg Abbott tot het versoepelen van alle coronaregels in de gehele staat. Claudia van der Nat woont, werkt en leeft in Dallas County. Deze County is een van de zwaarst getroffen regio’s in Texas met 286 duizend besmettingen. Zij zag de versoepelingen dan ook met lede ogen aan.

“Ik denk dat de komende weken de besmettingen met het coronavirus hier in de regio de pan uit gaan rijzen. Het is ondertussen hier spring break geworden. Dat betekent dat alle scholen hier vrij zijn en veel studenten op pad zijn. Als je dan de kroegen en restaurants open gaat doen, kan je rekenen op het feit dat ze vol gaan zitten. De mensen in Texas hechten veel waarde aan zelfbeschikking. Regels nemen ze daarom niet altijd in acht. Ik was gisteren in een restaurant even een hapje eten, maar de drukte was niet normaal. Er moest buiten gewacht worden omdat het binnen te druk was en daarbij hadden alleen de obers mondkapjes op.”

“Ook vind ik het bijzonder dat alle supermarkten opeens weer terug komen op hun besluit.” Hiermee doelt Claudia op het opnieuw verplichten van mondkapjes in veel supermarkten. Zo mogen bedrijven in Texas zelf bepalen of zij mondkapjes verplicht stellen aan hun bezoekers. Grote supermarktketens gaven echter aan, dat wanneer de versoepelingen in zouden gaan, iedereen zonder mondkapje de supermarkt mocht betreden. Dit besluit werd echter snel teruggedraaid, nadat bij andere winkels enquêtes waren gehouden wat de Texanen zelf vonden. Daarbij kwam naar voren dat 70% vond dat het in stand van de regels houden beter was. Hierop werd het dragen van een mondkapje in de supermarkt weer verplicht.

In het dagelijks leven is Claudia van der Nat Duits lerares op de W.W Samuell High School. Ondanks de coronaversoepelingen blijven haar leerlingen nog wel even thuis. “Pas in het schooljaar 21/22 gaan wij weer met leerlingen in de klas werken en ergens ben ik daar wel blij mee, maar het zijn vooral gemixte gevoelens. Veel jongeren bij mij op school zijn arm en krijgen niet veel kansen. De online lessen komt de leskwaliteit hier niet ten goede en het helpt hun niet verder in hun kennis. Toch als ik aan mijn eigen gezondheid denk, het misschien wel beter is dat leerlingen nog thuis moeten blijven. Veel van hun werken in beroepen waarbij je veel contact hebt met andere mensen en als die de hele dag in en uit mijn lokaal lopen zal het mijn gezondheid niet ten goede komen.”

Zelf blijft Claudia ondanks alles in gesloten ruimtes een mondkapje dragen. “Ik vind het besluit van de gouverneur erg verwarrend en ben van mening dat het dragen van zo iets klein mensen kan helpen. Soms zie ik mensen in parken of zelfs in de auto een mondkapje dragen en dan denk ik dat gaat mij wel iets te ver.

Ik ben wel gestopt met het naar de sportschool gaan, want daar is het verplicht om te sporten met een mondkapje op. Dat sport niet heel erg lekker. Ik heb thuis de mogelijkheid om het merendeel van de apparaten die ik op de sportschool gebruik thuis te gebruiken, dus ik laat het naar de sportschool gaan even tot het veilig genoeg is zonder mondkapje naar binnen te gaan. Het kan ook wel dat ik iets eerder ga, maar dat hangt er van af hoelang ik nog op de wachtlijst sta voor een vaccinatie”, besluit Claudia van der Nat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *