Vijf jaar wisenten op de Veluwe

Vijf jaar wisenten op de Veluwe

De kudde graast graag op open gebieden.

De wisent, beter bekend als de Europese bizon, loopt alweer vijf jaar rond op de Veluwe. De betrokken partijen, waaronder Stichting Wisent op de Veluwe en ARK Natuurontwikkeling, zijn om de tafel gegaan om de afgelopen periode te evalueren. Wat hebben deze grote grazers voor het gebied betekend?

De wisent is onderdeel van de Veluwse Big Five en dat getal komt ook terug in de grote van de kudde. Het project begon met drie beesten en is uitgegroeid tot vijf. Dit klinkt niet als een erg grote verhoging en in het rapport valt dan ook te lezen dat de kudde te maken heeft gehad met het overlijden en uitzetten van dieren. Opmerkelijk is dat er alleen nog maar mannetjes zijn geboren. De natuur doet daarin gewoon zijn werk, waardoor het een kop- of muntspel is. “De verwachtingen waren hoog, maar er is tot op heden nog nooit een vrouwelijk dier geboren”, zegt voorzitter van de stichting Jan Wolleswinkel. “Dat terwijl de stieren op een gegeven moment weer uitgeplaatst moeten worden. Anders gaan ze hun eigen moeders dekken en krijg je ongewenste inteelt.” Wisenten hebben geen filter op vrouwelijk schoon. Dit legt ook Judith Slagt van ARK uit. “Moeder of tante, maakt allemaal niet uit. Wat er voor handen is aan vrouwelijke beesten kunnen stiertjes gaan dekken. Van nature lopen ze op veel grotere gebieden rond en kunnen ze zich afsplitsen van de kudde. Hier is dat groepje gewoon heel klein, waardoor ze zich niet bij een andere kudde kunnen voegen.” De partijen hebben goede hoop dat de twee vrouwelijke dieren weer drachtig zijn en hopen ditmaal het eerste kalfje te begroeten.

De bospest
Wisenten fungeren als het ware als beste medicijn tegen de ‘bospest’. Uit de evaluatie is gebleken dat wisenten de enige grote grazers zijn die vogelkers eten. Dit is een boom die van nature niet in Nederland voorkomt, maar inmiddels zijn weg heeft gevonden op de Veluwe. Ze zijn in zoveel getalen aanwezig dat ze andere planten onderdrukken. Betrokken partijen zijn er niet rouwig om dat de wisenten deze bomen aanpakken. “Het is wat dat betreft een wondere wereld dat we proberen de wisenten terug te brengen en de vogelkers daarentegen als ongewenst te beschouwen en weg willen hebben”, concludeert Wolleswinkel.

De betrokkenen gaan binnenkort met de gemeentes in overleg om het project met vier jaar te verlengen. Ben je benieuwd wat de wisenten nog meer hebben betekend voor het gebied en hoe ze op de Veluwe leven? Dat is te zien in de onderstaande reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *