Het Ierse St. Patrick’s Day

Het Ierse St. Patrick’s Day

Na het Oktoberfest, Halloween en carnaval is het de beurt aan het Ierse St. Patrick’s Day. Van groene klavertjes vier tot aan liters Guinness bier. Het groenkleurige St. Patrick’s Day herdenkt elk jaar op 17 maart de heilige Saint Patricius. Wat normaal gesproken groots gevierd wordt met groen geklede en feestvierende mensen, is het nu voor de tweede keer oprij afgelast. De 22-jarige, half Ierse, half Nederlandse, Yves Crowley baalt en hoopte dit jaar het afgelaste feest van vorig jaar in te halen:“Ondanks alles ga ik dit jaar gewoon Guinness biertjes drinken.”

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Voor Nederland is Ierland oranje gekleurd. Dit houdt in dat men alleen voor noodzakelijke reizen naar Ierland mag reizen. Zo heeft Ierland in half december last gehad van een forse stijging aan coronabesmettingen. Volgends de Ierse premier Micheál Martin is het Britse coronavariant de boosdoener geweest. Momenteel adviseert de Ierse regering men thuis te blijven, waardoor St. Patrick’s Day in Ierland wederom niet door kan gaan. Ook Nederland bevindt zich nog in een gedeeltelijke lockdown waardoor St. Patrick’s Day niet gevierd mag worden.

Sterk verbonden met Ierse cultuur
Crowley heeft een Ierse vader en een Nederlandse moeder. In zijn thuissituatie krijgt hij veel mee van de Ierse Cultuur. “De Ierse cultuur interesseert mij. Zo heeft het eiland allerlei mythes. Het liefst reis ik twee keer per jaar naar de familie van mijn vaders kant in Dublin.” Crowley studeert momenteel International Business and Management aan de ​NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden en voelt zich in beide culturen thuis. “Toch kijk ik het liefst uit naar St. Patrick’s Day, aangezien ik dan zoveel andere Ieren spreek. Het is gezellig en iedereen wordt met warme en open armen verwelkomd.”

Saint Patricius als heilige
Patricius werd in de vierde eeuw geboren in Groot-Brittannië. De exacte geboorteplaats is onduidelijk. Als zestienjarige jongen werd hij door Ierse heidenen ontvoerd en als slaaf naar Ierland gebracht. Met heiden bedoelt men in het vroege christendom een niet-Jood. In Ierland werd hij schaapherder, leerde Iers en raakte geïnterneerd in het christendom. Hij volgde een priesteropleiding in Frankrijk en de Paus gaf hem de opdracht om het ongelovige Ierland te bekeren. Hij keerde terug naar het eiland om in de meest afgelegen plekken over zijn religie te praten. Maar katholieke Britten en Ieren minachtten hem vanwege zijn lagere en wazige achtergrond. Ook bekeerde hij ongevraagd zonen en dochters van de adel. Het bracht hem merendeels in gevaar. Toch bleek hij honderden kerken te hebben opgericht. Hij overleed op 17 maart in 461 na Christus. Wij kennen 17 maart tegenwoordig als St. Patrick’s Day, waarbij de kleur groen overheerst.

Wereldwijde viering
Officieel gezien vieren de Ieren vier dagen lang het leven van beschermheilige Saint Patricius, maar wordt 17 maart als hoogtepunt gezien. Dublin verandert in één groot groenfeest met veel openluchtconcerten en straattheaters. Men draagt groene kleding en drinkt voornamelijk Guinness bier en whisky. St. Patrick’s Day is niet alleen een groot feest in Ierland, het wordt namelijk wereldwijd gevierd. Dit valt te verklaren, omdat vele Ieren in de negentiende eeuw migreerde naar andere delen van de wereld. In New York vindt bijvoorbeeld de grootste en oudste parade ter wereld plaats. Ook in Nederland wordt St. Patrick’s Day normaal uitbundig gevierd. Den-Haag wordt omgetoverd tot een gratis festival, waar muziekpodiums met Ierse bands en dansgroepen te vinden zijn.

Virtueel St. Patrick’s Day vieren
Door de huidige omstandigheden rondom het coronavirus staat de viering van St. Patrick’s Day op een laag pitje. Er zijn geen parades en bezoekjes aan pubs mogelijk, maar daar laat men het niet bij zitten. Het St. Patrick’s Festival uit Dublin gaat virtueel door met een zesdaags festival. De drie populairste Ierse pubs gaan vandaag, 17 maart, live met een anderhalf uur durend programma vol Ierse muziek, dans en optredens van speciale gasten. In Nederland kan men ook deelnemen aan het ‘Thuisfestival St. Patrick’s Day at home’.

Voor Crowley ziet St. Patrick’s Day er anders uit, maar dat mag de pret niet bederven. “Samen met een Ierse vriend ga ik ondanks alles gewoon Guinness biertjes drinken. Hopelijk kan ik het feest volgend jaar dubbel inhalen!”

Bekijk hieronder het interview terug met Yves Crowley:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *