Testen op corona kan vanaf nu ook vanuit huis

Testen op corona kan vanaf nu ook vanuit huis

Sinds corona een jaar geleden onder ons kwam is het testen op het virus een essentieel aspect geworden. Tot nu toe werden de testen vooral afgenomen door de GGD, maar daar komt verandering in. Duitsland en Engeland bieden hem al langer aan en nu komt het ook naar Nederland: De coronazelftest. De verwachting is dat de zelftest vanaf volgende maand te verkrijgen is in de supermarkt en drogisterij voor ongeveer ‘een tientje’. Wat betekent dit voor de jongere generatie, die veel heeft moet missen met de komst van corona? En is de test te vertrouwen?

 Fleur Thiebou (21) is student en heeft het afgelopen jaar als zwaar ervaren: “Ik vind mijn leven steeds zwaarder worden door corona. Zeker op sociaal vlak merk ik dat ik veel mis.” De komst van de zelftest kan jongeren zoals Fleur meer hoop bieden. Je staat op, neemt de test af, maakt je klaar voor de dag en voor je het huis verlaat kijk je naar de uitslag. Wanneer je negatief test zou dit dus betekenen dat je door naar je school of werk kan. Toch twijfelt Fleur nog wel aan de betrouwbaarheid: “Als het allemaal werkt zou ik dit geweldig vinden maar of het gaat werken weet ik nog niet. Je hoort berichten dat de test minder betrouwbaar is dan dat ze hopen Ik denk dat het qua betrouwbaarheid niet alleen om de test zelf gaat maar ook hoe mensen deze afnemen bij zichzelf.”

Fleur haar twijfels zijn niet zonder reden. Of de test volledig te vertrouwen is, is niet helemaal zeker. Het is namelijk mogelijk dat iemand wel het virus bij zich draagt maar niet genoeg antigeendeeltjes aanmaakt. Op deze manier zal de zelftest niet werken. Ook wordt er alleen getest via de neus, en dus niet de mond. Het gevolg: een kans van twintig procent dat de test het virus niet herkent. Toch ziet het Ministerie van Volksgezondheid de test inmiddels als betrouwbaar genoeg om op de markt te brengen. Wel is het belangrijk dat er duidelijke instructies meegeleverd worden bij de test.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *