“We zullen meer bril behoevend worden”

Onze ogen, ze zijn belangrijk. Maar toch stellen we ze iedere dag weer bloot aan schadelijk schermlicht. Door de coronacrisis is het sociale leven uit noodzaak verruilt voor verlichte schermen. Bijna de gehele dag achter al die schermen, wat doet dat met onze ogen?

Volgens het Oogfonds zijn ‘computerogen’ geen officiële medische aandoening. “Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Spiegelingen, reflecties, weinig contrast en onscherp beeld maken lezen vanaf een beeldscherm inspannend”, aldus het Oogfonds. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere, vermoeide ogen, hoofdpijn, wazig zicht en moeilijk kunnen focussen. De klachten zijn over het algemeen tijdelijk, maar kunnen ook structureel worden.

Het te lang kijken naar een verlicht scherm kan meerdere gevolgen hebben volgens optometrist (oogmeetkundige) Frank Groenewegen. “Als jij ’s avonds nog naar een verlicht scherm zit te kijken, maakt je brein moeilijker melatonine aan. Dit is het stofje waardoor je gaat slapen. Als je brein dit niet aanmaakt, kun je slaapproblemen krijgen en daardoor ook vermoeid raken.” Naast de hoeveelheid licht, kan de korte afstand waarop je kijkt ook schadelijk zijn. “Doordat je langere tijd staart naar iets op korte afstand, heb je het risico op minsterkte. Dat betekent dat je moeite krijgt met het kijken in de verte en dat je misschien wel een bril nodig gaat hebben.”

In de afgelopen tien jaar is de vraag naar oog zorg met 300% en het aantal slechtzienden en blinden met 10% toegenomen, meldt het Oogfonds. De digitalisering moet hier een rol in spelen volgens Groenewegen. Hij ziet de toekomst van onze ogen daarom somber in. “Het toenemen van de minsterkte bij de jeugd wordt gigantisch. We zitten nu ongeveer op 30% van mensen die minsterktes hebben. Als dat zo doorgaat wordt dat boven de 50% in een tijdsbestek van tien of twintig jaar. We zullen meer bril behoevend worden.”

 Bekijk hierboven het item

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *