“Nu mag ik eindelijk écht meedoen”

Als je tijdens de vluchtelingenpiek in 2015 naar Nederland bent gekomen, dan is de kans groot dat je nu voor het eerst mag stemmen. Onder de mensen die de afgelopen dagen mochten stemmen vallen ook 2,5 miljoen kiesgerechtigden met een migratieachtergrond. Dat zijn 1 op de 5 kiesgerechtigden. Pashtoon Qurashi vertelt wat zijn Nederlandse nationaliteit voor hem betekent. “Ik zag dingen misgaan, maar ik kon mijn stem niet uitbrengen.”

Nadat je vijf jaar legaal in Nederland woont mag je eindelijk je nationaliteit aanvragen. En dat papiertje heb je nodig om te mogen stemmen. Pashtoon Quraishi kwam zeven jaar geleden vanuit Afghanistan hiernaartoe en mag dit jaar voor het eerst stemmen, iets waar hij lang op heeft gewacht. “Ik woon in Nederland, dan wil ik meedoen. Dus ook stemmen.” De rest van zijn familie woont nog in Afghanistan. “Mijn vader heeft ons alles bijgebracht om waar dan ook een leven op te kunnen bouwen. Toen ik naar Nederland kwam ben ik meteen het land gaan leren kennen, ik wilde de taal spreken en ik moest werken. En nu mag ik eindelijk écht meedoen.”

Dit stemrecht is niet een vanzelfsprekendheid. “Wie onze taal niet wil leren, niet wil werken, of als je onze vrije waarden niet omarmt, waarom zou je dan wel mogen meebeslissen over ons land?”, aldus VVD-Kamerlid Bente Becker in 2018 op Joop.nl, de opiniesite van BNNVARA. CDA en VVD willen in dat jaar het stemrecht limiteren van migranten die niet binnen vijf jaar hun inburgeringsexamen halen. Volgens Anne-Marijke Podt, kandidaat kamerlid van D66, zegt dit meer over het inburgeringssysteem. “Ik vind de assumptie die er inzit al bijzonder. Alsof er massaal mensen zijn die de taal niet willen leren, niet willen werken en geen Nederlander willen zijn maar die wel willen stemmen.”

Dit jaar mogen nieuwkomers die vijf jaar legaal in Nederland wonen en een Nederlandse nationaliteit hebben gewoon stemmen. Wat deze grote groep nieuwkomers betekenen voor de verkiezingen kan Podt niet precies uitstippelen. “Ik spreek veel nieuwkomers die heel gretig zijn en staan te popelen om te stemmen, maar ik denk dat er ook veel nog angstig zijn en niet precies weten wat ze moeten doen.  Het gaat om een hele gevarieerde groep, dus ik verwacht niet dat we een blok gaan zien van allemaal mensen die op dezelfde partij stemmen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *