De Autovrije Zondag, ook terug in Nederland?

De Autovrije Zondag, ook terug in Nederland?

De Autovrije Zondag in Brussel 2018 Bron foto: Nadine Maes, Mobiel 21

Zondag 22 september was de Autovrije Zondag in maar liefst 49 Vlaamse gemeenten. Deze dag is in Vlaanderen jaarlijks op de zondag in de week van de Mobiliteit. Op deze zondag is er aandacht voor een beter, gezonder en veiliger milieu. Daarover praten we verder met Wim Billet, projectmedewerker van de Vlaamse mobiliteitsvereniging Mobiel 21 en met Sascha Schneiders, GroenLinksraadslid in de gemeente Haarlem. Hoe zou zij een Autovrije Zondag voor haar zien in Nederland?

De Autovrije Zondag heeft wel bestaan in Nederland. Toen der tijd was men bang dat de olievoorraad in Nederland op zou raken, daarom moest men minder gaan autorijden. Uiteindelijk zijn er nieuwe olievelden ontdekt waardoor de schaarste van olie geen probleem meer was. De Autovrije Zondag ging toen dus nog niet zo zeer om de enorme CO2-uitstoot van auto’s zoals dat nu is.

Sascha Schneiders zou de Autovrije Zondag graag weer terug willen zien in Nederland. “Onze wens is nu dat we minder CO2-uitstoot hebben en om duurzamer te worden. We willen in 2040 klimaatneutraal zijn. Een van de dingen die dan gedaan moeten worden is auto’s weren in de stad en om mensen te leren om hun auto niet zoveel meer te gebruiken. Men komt er dan achter hoe prettig het leven kan zijn zonder auto. Tegelijkertijd zorg je voor een stukje minder CO2-uitstoot in de stad,” aldus mevrouw Schneiders.

Schneiders wil graag contact opnemen met de landelijke GroenLinks partij en hoopt dat de landelijke politiek er zeker iets in ziet om zo’n dag te gaan inventariseren en organiseren. Ondanks dat het minstens nog een halfjaar tot een jaar zou gaan duren om één keer in het jaar een Autoloze Zondag in Nederland te hebben.

Wim Billet van Mobiel 21: “Er is nog geen onderzoek gedaan dat heeft aangetoond dat het daadwerkelijk effect heeft, maar naar mijn idee zie ik wel dingen veranderen. De politiek neemt bijvoorbeeld andere keuzes als het gaat om het verbeteren van de inrichting van openbare ruimten.”

Deze jaarlijkse Autovrije Zondag bestaat in meer landen, denk aan de Franse steden Parijs en Bordeaux, maar ook buiten Europa, zoals in de steden Bogotá in Colombia en Singapore in Zuidoost-Azië.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *