Briefstemmen, wel of niet doen?

Briefstemmen, wel of niet doen?

Op 17 maart mag heel Nederland boven de 18 jaar weer stemmen. Dit jaar is voor de Tweede Kamerverkiezingen. Door de wet van Marchant is er sinds 28 september 1919 algemeen kiesrecht voor zowel man als vrouw, daarvoor mochten alleen de mannen stemmen.

Sindsdien is er een paar keer geëxperimenteerd met digitaal stemmen, maar dat hield geen stand. In de overgebleven jaren is er altijd met de hand gestemd op een stemlokaal in een stemhokje. Dit jaar is er naast het gewone stemmen ook iets nieuws. Door de corona crisis mogen mensen die 70 jaar of ouder zijn ook per brief stemmen. Een paar dagen voor de verkiezingen beginnen hebben zij dan al hun stembiljet ingevuld en op de post gedaan. Vervolgens komen die stemmen weer bij de gemeente terecht en zij tellen dan die stemmen. Hierdoor hoef je niet naar het stemlokaal te komen als je 70-plusser bent.

Nog voor de officiële verkiezingsdag is er al een hoop ophef ontstaan over het briefstemmen, nadat demissionair minster Kaisa Ollongren bekend maakte dat er al minimaal 10.000 briefstemmen ongeldig waren verklaard. PostNL had toen 400.000 briefstemmen ontvangen en daarvan was 2,5% ongeldig verklaard. Dat kwam dan vaak volgens Ollongren doordat mensen het stembiljet in de verkeerde envelop hadden gedaan of de stempas niet los hadden gedaan in de andere envelop

Er is wel nadien wel bekend gemaakt dat de briefstemmen toch wel geldig worden verklaar, om zo toch nog alle stemmen mee te laten gelden. Of dit vaker gaat plaatsen vinden om via brief te stemmen is nog niet bekend en de uitslag hiervan zal zeker na de verkiezingen bekend worden gemaakt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *