Bijna de helft van de basisscholen heeft al klassen naar huis gestuurd

Bijna de helft van de basisscholen heeft al klassen naar huis gestuurd

De coronacijfers lopen weer op. Ook op scholen in het basisonderwijs is dit het geval. Van de lagere scholen in Nederland heeft bijna de helft al klassen naar huis moeten sturen vanwege coronabesmetting, en dat terwijl ze pas een maand weer open zijn.

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleider (AVS) onder ruim 800 basisscholen blijkt dat ongeveer 43 procent van de scholen al klassen naar huis heeft moeten sturen. “Ik denk dat we in de afgelopen weken, al vrij snel na de heropening, elke week wel een stuk of twee klassen dicht hebben moeten doen”, zegt Peter Velseboer, bestuurder van scholenvereniging Stip in Hilversum.

Er zijn ook scholen waarbij het (relatief) wel goed gaat. Zo heeft Hans Ploeg, directeur van Florente Basisscholen in Weesp en Diemen, slechts een enkele klas naar huis hoeven sturen. Volgens hem komt dat doordat hij op een efficiënte manier sneltesten beschikbaar heeft kunnen maken voor zijn scholen. “Ik heb een contact uit mijn sportverleden. Maar dit houd ik niet voor mijzelf hoor, ik deel deze informatie ook met andere scholen”, verzekert Ploeg.

Toch zijn de sneltesten niet voor elke school even toegankelijk. De Algemene Onderwijsbond (AOb) hoopt dan ook dat de regering dit binnenkort beter gaat organiseren. “We hebben diep gezucht toen we hoorden dat er miljoenen sneltesten in een overheidsmagazijn stof liggen te verzamelen”, zegt woordvoerder Thijs den Otter ernstig.

Beluister hieronder het radio-item over de situatie op scholen in de uitzending van Six for U. Tekst loopt door onder fragment.

“Als er een punt wordt gemaakt van het opengooien van de scholen, vinden wij bovendien dat het onderwijspersoneel moet worden opgenomen in de vaccinatiestrategie”, aldus Den Otter. De AOb en de schoolleiders zijn er dus nog niet helemaal gerust op. Zij willen dat de leraren en andere medewerkers zo snel mogelijk worden gevaccineerd, en dat de sneltesten voor alle scholen toegankelijk worden gemaakt, in de hoop het coronavirus onder de duim te houden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *