Watergeuzen laten 1 Aprilviering in Brielle weer varen

Watergeuzen laten 1 Aprilviering in Brielle weer varen

De overblijfselen van de Noorderpoort. Op de achtergrond staat het Bastion IX waar het eindspel plaatsvindt.

Volgende week is het weer zo ver, dan is het 1 april. Waar heel Nederland alleen maar denkt aan grapjes uithalen met elkaar, is er in Brielle een groter feest aan de gang. Helaas kan het dit jaar voor de tweede keer op rij niet doorgaan. Een groot gemis voor de Briellenaar, want wat betekent dit feest precies voor ze?

‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Het is een uitspraak die bij velen bekend voor zal komen. In werkelijkheid verloor de Spaanse hertog niet zijn bril, maar het vestingstadje Den Briel. Nu beter bekend als het Zuid-Hollandse Brielle. In 1572 vielen de Watergeuzen ‘in naam van Oranje’ de stad binnen. “Een Watergeus kan van alles zijn”, aldus historicus Anne Doedens. “Iemand met een vonnis aan zijn broek of edellieden die van alles waren kwijtgeraakt door de Bloedraad bijvoorbeeld.” Dit was de bijnaam voor de Raad van Beroerten, waarin opstandige edelen en ketterij de kop in werden gedrukt. Edellieden die daar terecht stonden, sloten zich dus aan bij de Watergeuzen. Dat waren geen lieverdjes, beaamt ook Wim van Noord, voorzitter van de 1 April Vereniging: “Het waren rovers. Het was over het algemeen geen best volk, maar we mogen gerust stellen dat ze hier helden zijn.”

De viering
Er wordt dus nog jaarlijks stilgestaan bij deze inname van Den Briel. Bewoners van de stad hijsen zich massaal in klederdracht en spelen de inname na. Het grote spel eindigt allemaal bij Bastion IX. Op een uitgestrekt grasveldje waar vroeger de Noorderpoort stond, wordt de Spaanse commandant opgehangen, boven op een soort bunker. Dit jaar kan het door Corona weer niet doorgaan, maar stiekem zijn alle ogen al gericht op het jubileumjaar 2022. In de onderstaande reportage wordt nog meer over de geschiedenis verteld en geeft Van Noord een tipje van de sluier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *