Wereldtuberculosedag en de roep om aandacht

Wereldtuberculosedag en de roep om aandacht

Beeld: Avspream

Elk jaar op 24 maart wordt er stilgestaan bij tuberculose. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze dag ingesteld om extra aandacht te vragen voor deze vreselijke en besmettelijke ziekte. “Dit jaar is het extra belangrijk”, aldus Niesje Jansen, verpleegkundig consultent van het Tuberculosefonds.

Marcel Weijmer, internist bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam legt uit wat de ziekte tuberculose ook alweer is. “De ziekte tuberculose ontstaat uit een bacterie. Deze bacterie heet: Mycobacterium tuberculosis en ontstaat in onhygiënische leefomstandigheden. Hierom speelt deze infectieziekte vaker op in minder ontwikkelde landen, omdat mensen daar vaker korter op elkaar leven en zo tuberculose makkelijker doorgeven en vaker onhygiënische leefomstandigheden zijn. Vaak is het een ziekte die sluimert, dus hij speelt pas op als je immuunsysteem verzwakt is, daarom is tuberculose zo een gevaarlijke ziekte.”

Niesje Jansen benadrukt de impact op de verwachting van het KNCV Tuberculosefonds dat tussen nu en 2025 naar verwachting 20 procent meer tuberculosepatiënten komen te overlijden. Hierdoor heeft het KNCV Tuberculosefonds de verwachting, dat tussen nu en 2025 tot 6,3 miljoen meer mensen tuberculose zullen ontwikkelen. Ook zullen er 1,4 miljoen meer mensen aan tuberculose overlijden. “Dit komt doordat door het coronavirus mensen langer blijven lopen met de ziekte zonder dat zij dit weten. Als tuberculose niet vroeg behandeld wordt kan het gevaarlijk worden en dat is nou net waar corona voor gezorgd heeft. Het is niet alleen belangrijk dat wij hierom bij deze dag stilstaan, maar ook Nederland kampt nog steeds elk jaar met ongeveer 700 besmettingen. Dat klinkt misschien veel, maar ongeveer 10 miljoen mensen wereldwijd krijgen jaarlijks tuberculose.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *