Jongeren roken sinds de coronacrisis een stuk meer wiet, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Waar jongeren eerst drugs gebruikten vooral om lol te hebben, wordt het nu het meest gebruikt tegen verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens. Deze 39,6 procent is de grootste toename van wietgebruik in een jaar tijd ooit tevoren. Het gaat niet alleen maar om kwetsbare jongeren. Ook jongeren die een goede basis hebben, met een opleiding en een stabiele thuissituatie gebruiken meer wiet ten opzichte van vorig jaar.
Veel (huis)artsen zijn geschrokken door de grote toename in wietgebruik. Zo ook huisarts Peter Vonk in Amsterdam. Hij ziet sinds de tweede coronagolf veel meer studenten in de praktijk die somber of depressief zijn. ‘’Bij zo’n acht op de tien van deze studenten is er dan sprake van drugsgebruik’’. Ze zijn bang dat wanneer de coronacrisis afgelopen is, veel mensen verslaafd zijn geworden aan wiet. Vonk: ‘’Wat er moet gebeuren is dat mensen zich moeten realiseren dat niet iedereen goed tegen drugs kan. Studenten moeten beter nadenken of er niet een betere manier is om met die eenzaamheid of sombere stemming om te kunnen gaan.’’
Naast het gebruik van wiet, is er ook een toename aan wietteelt. Harde cijfers hiervoor ontbreken, maar volgens het Trimbos instituut hebben ongeveer twee op de tien wietgebruikers zelf thuis planten staan of hebben hier interesse in. Vorig jaar was dit nog minder dan een op de tien gebruikers. Het meest genoemde voordeel van het zelf telen van wiet is dat het geld besparend is. Daarnaast vinden ‘thuistelers’ het een leuke hobby, het is net tuinieren maar dan niet in een moestuin.
Zo ook voor Ruben, hij rookt al jaren wiet. Sinds ongeveer drie jaar is dit gebruik enorm vermeerderd. Hij rookt nu drie of vier joints per dag. Voor hem is de grootste rede om het te gebruiken, om zijn gevoel van stress te verminderen. Ook hij teelt zelf wiet en heeft 4 planten in zijn tuin staan. ‘’Het bespaart enorm veel geld, ten opzichte van een dagelijks bezoek langs de coffeeshop’’.