Herdenking Johan Cruijff

Herdenking Johan Cruijff

Het is vandaag op 24 maart precies 5 jaar geleden dat voetbalicoon Johan Cruijff overleed aan de gevolgen van longkanker. Cruijff was één van de beste Nederlandse voetballers die Nederland ooit heeft gekend. In veel plaatsen in de wereld zal Cruijff herdacht worden.

Cruijff heeft in zijn voetbalcarrière in 568 wedstrijden 324 doelpunten gescoord voor clubs en land, waaronder negen jaar bij Ajax en vijf jaar bij FC Barcelona. In Nederland werd Cruijff negen keer kampioen, waaronder één keer bij Feyenoord en in Spanje won hij één keer de Spaanse landstitel. Cruijff is ook trainer geweest van beide ploegen, bij Ajax drie jaar en bij Barcelona acht jaar. Als trainer werd Cruijff in Nederland geen eerste, wel won hij twee keer de KNVB beker en één keer de Europacup II. In Spanje had Cruijff meer succes. Hij won in totaal elf prijzen, waarvan vier keer de Spaanse landstitel.

Als trainer staat Cruijff bekend als de ontwikkelaar van aanvallend totaalvoetbal. Hij is een inspiratiemodel geworden voor tal van andere trainers, met als grootste voorbeeld Pep Guardiola  (ex-Barcelona, nu Manchester City). Naast het voetbal staat Cruijff ook bekend om zijn mooie uitspraken die vandaag de dag nog vaak worden gezegd. Een paar er van zijn: Elk nadeel heb z’n voordeel. Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen. Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.

Na zijn carrière is Cruijff in 1997 een Foundation begonnen, genaamd de Johan Cruyff Foundation. Het doel hiervan is om ruimte te creëren voor kinderen door ze te ontwikkelen aan de hand van sport en spel. Ze zien sport namelijk als ideaal middel om kinderen gezonder te maken, persoonlijk te ontwikkelen en samen te laten spelen. Dit doen ze voor alle kinderen, ongeacht religie, cultuur, achtergrond of beperking. Er liggen wereldwijd al bijna 300 Cruyff Courts waar kinderen kunnen sporten. Laatst is ook de veertien kilometer run van start gegaan, als je je hiervoor inschrijft en eraan meedoet ondersteun je de projecten van de Johan Cruyff Foundation.

Op de avond van zijn sterfdag zal Cruijff op verschillende manieren herdacht worden. Er zullen mensen van de Foundation aan gaan schuiven bij talkshows, Ziggo Sport zendt twee documentaires uit over Cruijff en in Spanje gaat er ook iets gebeuren met betrekking tot longkanker, maar dit wordt later vandaag pas bekend gemaakt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *