Energieverbruik door het mijnen van bitcoins. Hoe zit het?

Energieverbruik door het mijnen van bitcoins. Hoe zit het?

Volgens een analyse van Cambridge University verbruikt het mijnen van Bitcoins wereldwijd evenveel of meer energie dan landen als Argentinië en Nederland. Wereldwijd verbruiken er slechts 38 landen meer energie (gemeten in terrawattuur) dan dat er verbruikt wordt tijdens het minen van bitcoins.

Wat is mining?
Net als bij goud wordt er bij bitcoin eerst een investering gedaan voordat je er de beschikking over krijgt. Goudzoekers moeten eerst investeren in apparatuur zodat ze het uit goudmijnen kunnen halen. Hetzelfde principe geldt voor Bitcoin. Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn in het leven geroepen om als alternatief te dienen voor het gebruikelijke financiële systeem. In tegenstelling tot het normale systeem zitten er tussen transacties met deze digitale munten geen bank die het controleert. Deze rol is weggelegd voor miners. Miners zijn dus eigenlijk goudzoekers maar dan voor cryptocurrencies. Zij gebruiken geavanceerde computers om complexe berekeningen op te lossen en op deze manier een transactie (een blok) toe te voegen aan de ‘blockchain’. Wanneer een zo’n berekening is opgelost krijgt de miner een hoeveelheid cryptocurrency als beloning.

Waar komt deze stijging vandaan?
Sinds de prijs van Bitcoin in het begin van 2021 omhoogschoot, steeg ook de vraag naar Bitcoin mining apparatuur en vervolgens ook het stroomverbruik. Volgens data-analist en Bitcoin specialist Alex de Vries zit er een duidelijk verband tussen het verbruik van Bitcoin en de beloning die miners krijgen bij het oplossen van een block in de blockchain. Miners krijgen 6.25 Bitcoins per blok toegevoegd, maar ook een variabele beloning. Deze beloningen zorgen voor een stimulans om deel te nemen aan het mining proces want hoe meer Bitcoin waard wordt, des te meer geld miners verdienen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *