Online vertellen op World storytelling day

Online vertellen op World storytelling day

What Is Your Story speech bubble isolated on the blue background.

In het weekend van 20 maart is de Wereldverteldag met veel online-activiteiten gevierd. Op de feestdag komen verhalenvertellers bij elkaar om de lente in te luiden. De verhalen worden elk jaar een thema. vertelt. Dit jaar was dat ‘Een nieuw begin’. ‘Welkom! Leuk dat jullie er allemaal zijn om samen met elkaar deze feestdag te vieren’, begint Marin Millenaar, de organisator van het online-vertelcafé.

Door corona ging het dit jaar anders dan de voorafgaande jaren. Sommige verhalenvertellers hebben daarom ervoor gekozen om niet mee te doen. ‘De magie ontbreekt als je niet met elkaar in dezelfde ruimte bent’, vullt Leonie van der plas aan. Zij is al een aantal jaar verhalenverteller van beroep.

Belang van vertellen

Op de dag wordt, naast het vertellen van sprookjes of verhalen, ook stilgestaan bij hoe belangrijk het is dat mensen elkaar verhalen blijven vertellen. ‘Wij zijn tegenwoordig gewend dat er verhalen vast staan in een boek en dan kan het niet meer veranderen. Alleen bij een vertelde traditie is het met elke vertelling het verhaal een beetje veranderd.’ Gaat van der Plas verder

Het brein

Volgens de website Xel is storytelling het belangrijkste deel betreft het overbrengen van een boodschap. Het brein werkt namelijk zo dat een verhaal makkelijker te onthouden, vaak omdat het herkenbaar is en zonder dat de essentie van de boodschap wordt verteld. De National Academy of Sciences concludeert in een rapport: ‘De hersenen van de luisteraars, de hersenen van de verteller spiegelen.’ Kortom het verhaal verbindt mensen met elkaar. Maar is er wel behoefte aan verbinding met elkaar?  ‘Ja dat denk ik wel. Ik heb het gevoel dat verbinding voor mensen belangrijk is, omdat als verbinding er niet is we minder goed worden in met onze verschillen samen te leven’, beargumenteerd van der Plas.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *