10 jaar oorlog in Syrië, waar staan we nu ?

10 jaar oorlog in Syrië, waar staan we nu ?

In Syrië woedt nu al tien jaar een bloedig internationaal conflict. Volgens vluchtelingenwerk zijn er al in Nederland 7.200 vluchtelingen opgenomen. Daarmee is Syrië opnieuw het herkomstland van de meeste asielzoekers.

 Er zijn verschillende betrokkenen in de oorlog in Syrië. Er zijn vele kleine groeperingen die ook deelnemen, maar hier de belangrijkste betrokkenen op een rijtje.

Assad de president van Syrië, kon de afgelopen jaren aan de macht blijven door de steun van sterke bondgenoten. Zo helpen de landen Iran en Rusland Syrië in de oorlog. Maar ook uit eigen belang. Syrië voert wapens door vanuit Iran en Rusland heeft de belangrijkste marinebasis in Syrië liggen.

De Koerden vormen een tweede belangrijke partij in het conflict. Zij worden gesteund door Westerse landen en de Verenigde Staten. Deze steun krijgen ze omdat de koerden het meest effectief zijn in het verslaan van de Islamitische Staat (IS). Deze terreurgroep wil een eigen kalifaat, dit is een staat die wordt geregeerd door de kalief, die als opvolger van de profeet Mohammed wordt beschouwd. IS wordt gesteund door extremisten vanuit de hele wereld.

Als laatste bestaat er een binnenlandse oppositie, gesteund door Turkije. Turkije ziet IS het liefst verdwijnen, omdat ze al veel aanslagen hebben gedaan op haar grondgebied. Ook steunen de Turken de oppositie om te voorkomen dat de koerden een eigen land stichten aan de grens met Turkije. De oppositie wordt ook door verschillende Westerse landen geholpen zoals de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Zij zien de oppositie als de echte vertegenwoordiger van het Syrische volk.

Het conflict kent ook een religieuze component. Jordanië en de Golfstaten (Bahrein, Oman, Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) behoren voor het merendeel tot de soennieten binnen de islam. Assad behoort tot de alawieten, die tot de minderheid van de Islamitische gelovigen behoren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *