“Stuur je een appje als je thuis bent?”

“Stuur je een appje als je thuis bent?”

De meeste vrouwen zullen de bovenstaande uitspraak wel herkennen. Een berichtje sturen aan je vriendinnen om te laten weten dat je veilig thuis bent gekomen. De ontvoering en moord op de 33-jarige Britse Sarah Everard heeft het onderwerp: ‘Veiligheid van de vrouw’, opnieuw doen aanwakkeren. Op 3 maart werd het levenloze lichaam van de vrouw gevonden, wat zorgde voor het begin van een hevige discussie. Veel vrouwen herkennen zich in het onveilige gevoel en delen ervaringen op sociale media.

Ook Sonja (21) heeft wel eens te maken gehad met dit onveilige gevoel: “Ik mis uitgaan heel erg, maar het onveilige gevoel en het aangeraakt worden tegen je wil in, dat mis ik niet.” Sonja maakte anderhalf jaar geleden de keuze om geen alcohol meer te drinken: “Ik ben een keer op een feestje geweest waar het wel mis ging. Ik werd gedrogeerd.” Inmiddels heeft zij therapie gehad tegen PTSS, maar of dat onveilige gevoel helemaal weg is durft ze nog niet te zeggen. Sonja hoopt dat mannen en vrouwen het gesprek vaker met elkaar aangaan: “De taboe moet eraf. Het is heel belangrijk dat we meer gaan praten en elkaar aanspreken op bepaald gedrag. Dit gedrag moet worden afgeleerd, zodat iedereen zich weer veilig kan voelen.”

 Ook in Turkije gaan veel vrouwen de straat op. President Erdogan heeft namelijk besloten om zich terug te trekken uit de Istanbul Conventie, een internationaal verdrag dat geweld tegen vrouwen moet voorkomen. Volgens veel vrouwenrechtenorganisaties is het verdrag cruciaal bij de bestrijding van huiselijk geweld in Turkije. Ondanks dat de regering het verdrag nooit volledig serieus heeft genomen, was er in ieder geval een document om naar te verwijzen en waarmee de regering onder druk gezet kon worden. De Europese Unie heeft Turkije toegeroepen om het vrouwenrechtenverdrag in stand te houden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *