3 extra vrouwen de Tweede Kamer in door voorkeurstemmen, heeft de actie Stem op een Vrouw gewerkt?

3 extra vrouwen de Tweede Kamer in door voorkeurstemmen, heeft de actie Stem op een Vrouw gewerkt?

Het aantal vrouwen in de Tweede Kamer is zonder voorkeurstemmen nu al gestegen naar 58 vrouwen (38 procent) waar het er eerst 47 vrouwen waren (31 procent) in 2017. Zoals het er nu uitziet gaat het met de voorkeurstemmen nog stijgen naar 64 vrouwen (42 procent). Alleen is dat pas echt helemaal zeker als alle voorkeurstemmen zijn geteld. Dat wordt uiterlijk 26 maart bekend gemaakt.  

Er zijn al een paar grote veranderingen ten opzichte van vier jaar geleden. Zo komt voor GroenLinks Kauthar Bouchallikht met voorkeurstemmen de Tweede Kamer in. Zij is de eerste vrouw die met een hoofddoek de Kamer ingaat. Daarnaast komt voor D66 Lisa Ginneken de Kamer in en zij is daarmee de eerste transgender.

Ook zijn het aantal vrouwelijke lijsttrekkers enorm gestegen. Als je kijkt naar de vrouwelijke lijstertrekkers was in 2017 Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de enige, nu in 2021 is dat wel anders. Er zijn nu zeven vrouwelijke lijsttrekkers in de Tweede Kamer. De vrouwelijke lijsttrekkers komen van de partijen D66, SP, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, Bij1, BoerBurgerBeweging en 50Plus.

De actie Stem op een Vrouw is actief op Sociale media sinds de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Door op Sociale media tips te geven hoe je meer vrouwen in de Kamer of Raad krijgt, hopen zij op een eerlijkere verdeling binnen de politiek. Hierdoor wordt de Nederlandse bevolking beter vertegenwoordigd. Zo vertellen de meiden van de stichting Stem op een Vrouw door middel van berichten op Instagram hoe je het beste kan stemmen tijdens verkiezing om meer vrouwen door middel van voorkeurstemmen in de Kamer te krijgen. Als stemmer doe je dat door te kijken naar de peilingen en dan daar een streep je zetten. Daarna kies de stemmer een vrouw die onder de streep staat en op een van die vrouwen stemt de stemmer dan. Hierdoor komt Lisa Westerveld bijvoorbeeld in de Tweede Kamer voor GroenLinks terwijl zij op plek 10 stond. De man die op plek 8 stond komt nu niet de Kamer in, omdat hij minder stemmen had dan Lisa Westerveld.

Vergroot

9e3d140c-d7ba-441d-8ef8-988de81df53e
Kandidaat PvdA Iris Vrolijks op plek 27

In mijn item hieronder spreek ik over de uitwerkingen van de actie met teamlid Laurie en kandidaat van de PvdA Iris Vrolijks. Maakt zij nog kans om met voorkeurstemmen in te komen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *