Na de verkiezingen

Na de verkiezingen

Het Binnenhof

De uitslagen van de verkiezingen zijn voor een groot deel bekend. De definitieve uitslag laat nog op zich wachten. De officiële resultaten moeten nog bekend worden, maar veel gaan de zetels niet veranderen. Zelf kan je blij of boos zijn met de uitslag, maar de meeste stemmen krijgen het uiteindelijk te bepalen. Inmiddels zijn Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren(D66) als verkenners op pad gestuurd. Zij gaan praten met alle verkozen partijleiders over een potentieel nieuw kabinet.

Voor de lezers die de verkiezingen niet hebben gevolgd is hieronder een samenvatting:

De grote winnaars zijn de VVD en D66.  Sigrid Kaag (D66) sprong op een tafel nadat de exitpolls een forste winst hadden voorspeld. Van de 27 zetels is D66 inmiddels gezakt naar 24, wat vijf zetels meer is dan de laatste verkiezingen.

De linkse flank heeft nog nooit zo weinig zetels gehaald bij de verkiezingen. Het GroenLinks van Klaver is met bijna de helft minder aan zetels geëindigd. Ook de SP is flink gezakt. Beide partijen hadden bij de vorige verkiezingen veertien zetels weten te bemachtiging. GroenLInks heeft hiervan drie zetels verloren en de SP vijf.

De PVV is met drie zetels gedaald. Wilders beschreef het als een goede uitslag, maar de PVV heeft zijn tweede plek moeten opgeven aan D66.  Wopke Hoeksta (CDA) was bezorgd over de uitslag. Het CDA is met vier zetels gedaald en de partij is erg teleurgesteld over de verkiezingen.

Thierry Baudet (FvD) heeft geen 20 zetels behaald. Voor de verkiezingen gaf hij bij de alkshow “Jinek” aan dat hij twintig zetels zou behalen in plaats van de verwachte vijf. Wel heeft Baudet acht zetels weten te halen. JA21, de partij die in december is afgesplitst van de FvD, heeft drie zetels behaald.

Aanhangers van de partij ‘BIJ 1’ raakte de ochtend na de verkiezingsdag via Twitter in paniek. ”Sylvana Simons zou de verwachte zetel misschien toch niet halen. Uiteindelijk bleek Simons genoeg stemmers te weten te behalen en komt met eén zetel de kamer binnen. Net als Caroline van der Plas die met eén zetel de Boeren Burger Beweging zal vertegenwoordig. De dag na de verkiezingen arriveerde Van der Plas met een trekker op het Binnenhof.

Denk behaalde weer drie zetels nadat er bekend werd gemaakt dat Denk de derde partij van Rotterdam is. Henk Krol geen zetel behaald. Zijn oude partij 50 Plus wist er 1 te halen. Krol liet in een recent interview weten een Bed and Breakfast te willen beginnen als het niks zou worden bij de verkiezingen.

Toekomst

De officiële uitslag wordt op 26 maart bekend gemaakt. Het gaat dan vooral over de voorkeursstemmen. Een voorkeursstem is een stem op iemand anders dan de nummer eén van een partij.  Afhankelijk van de behaalde zetels van een partij kunnen de voorkeursstemmen de verdeling van de zetels beïnvloeden.

Als alles bekend is dan moet het belangrijkste nog gebeuren. Het vormen van een nieuw kabinet. Doordat D66 en VVD in het vorige kabinet zaten en graag door willen, is er een grote kans dat het record van een kabinetsformatie in 2017 niet wordt verbroken. Toen duurde de formatie 225 dagen na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag.

Het kabinet bestaat uit alle ministers en staatsecretarissen van de zittende regering. Je kan een meerderheids of een minderheidskabinet hebben. Het hangt af of je een coalitie (meerderheid) in de tweede kamer hebt of niet. Er zijn 150 zetels waarvan er 76 nodig zijn voor een meerderheidskabinet. De rest van de partijen worden oppositiepartijen genoemd. Zij proberen wetten en plannen van het kabinet te veranderen of zelfs te stoppen. Ook kunnen ze zelf met voorstellen komen in de hoop dat het kabinet hiermee akkoord gaat.

De VVD en D66 hebben samen 58 zetels. Als we ervan uitgaan dat ze samen gaan regeren zijn er nog 18 zetels nodig voor een coalitie. De Volkskrant heeft een site gemaakt waar men zelf een coalitie kan vormen. Op de site staat welke partijen samen willen werken en welke niet. Ook staat er een beschrijving van waarom ze het wil of niet willen. Een voorbeeld is: D66 en de VVD willen niet met de PVV in een coalitie. Door de uitspraken van Wilders over Marokkanen en de islam zijn de twee partijen tegen een samenwerking met de PVV

Hieronder een interview met Chris Alberts, politiek journalist.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *