Vaccinatie-aanbod Formule 1: is het ethisch wel verantwoord?

Vaccinatie-aanbod Formule 1: is het ethisch wel verantwoord?

Aankomend weekend start het nieuwe Formule 1-seizoen op het Bahrein International Circuit. Zoals gewoonlijk starten de teams vrijdag met twee vrije trainingen, waarna op zaterdag de derde vrije training en de kwalificatie verreden wordt voor de race op zondag. Wat niet zo gewoonlijk is, is dat de overheid van Bahrein iedereen die naar het Formule 1-circuit komt een Covid-19-vaccinatie heeft aangeboden. Dit aanbod brengt verschillende ethische vraagstukken met zich mee, want is het niet onethisch dat het hele Formule 1-paddock een vaccinatie krijgt terwijl anderen mensen (ook in risicogroepen) nog aan het wachten zijn op een vaccinatie? Of is het misschien juist heel erg slim omdat iedereen die zo dicht bij Formule 1 betrokken is sowieso al de hele wereld afreist, en ze zo dus voorkomen dat ze anderen besmetten? 

In eerste instantie kwam Formule 1 als organisatie al met het bericht naar buiten dat ze het vaccinatie-aanbod vriendelijk afslaan. De organisatie laat weten dat ze niet ‘voor hun beurt willen voordringen’, maar laat de teams vrij in hun keuze. Formule 1-journalist André Venema was zelf aanwezig bij het vaccineren in Bahrein een paar weken geleden. Hij laat weten dat zowel het team AlphaTauri als Ferrari zich bijna volledig hebben laten vaccineren. Maar hij heeft ook leden van andere teams gezien, zoals Williams, Alpine en Mercedes. 

De vraag of het ethisch wel verantwoord is, weet Lewina Brouwer, gepensioneerd medisch ethicus, haarfijn uit te leggen. Volgens haar gaat het allemaal om geld, en voor geld worden nou eenmaal uitzonderingen gemaakt. Je hoort het volledige item hieronder:

Over de auteur

Annelies van Swet

22. Tweedejaars student journalistiek aan de HU. Schrijft graag over Formule 1 gerelateerde zaken op GPFans.nl. Geïnteresseerd in technologie, kunst en literatuur. Contact: Email: anneliesvanswet@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *