Kunstprojecten voor Womanonweb

Kunstprojecten voor Womanonweb

Jeanine Ros is 21 jaar en studeert aan de kunstacademie, Willem de Kooning in Rotterdam. Ze is bezig met internationale projecten en wil graag veranderingen in de wereld maken. Jeanine maakt grafische ontwerpen, illustraties, collages, bewerkt foto’s en schrijft graag.

Haar belangstelling voor internationale onderwerpen heeft ertoe geleid, dat ze zich heeft aangesloten bij de organisatie Woman on waves

Deze organisatie zet zich in voor vrouwenrechten over de hele wereld. Dit is allemaal zonder een winstbedrag uiteraard. Het voornaamste doel van Woman on waves, is het voorkomen van ongewenste zwangerschap en onveilige abortus. In sommige landen is dit namelijk nog erg slecht geregeld, maar deze organisatie wil daar graag een handje mee helpen.

Woman on waves werd in 1999 opgericht door Rebecca Gomperts. Na haar opleiding als abortusarts ging zij werken bij een schip van Greenpeace. Toen zij in Zuid-Amerika aan het werk was, merkte ze dat veel vrouwen mentaal en fysiek leden aan dat zij ongewenst zwanger waren en er niks aan konden doen.  Abortus was niet legaal en niet veilig. Dit waren vrouwen die zijn verkracht, geen financiële middelen hadden om een kind te kunnen opvoeden of sommige vrouwen waren zelfs verstoten door hun familie en hadden dus geen vangnet en moesten dat alles alleen doen. Dit inspireerde Rebecca Gomperts om Woman on waves op te zetten.

Maar hoe zetten ze dit alle dan in werking?

Vanaf een schip kunnen de mensen van Woman on waves anticonceptiemiddelen verstrekken, informatie, trainingen en workshops geven. Ook bieden zij mensen de kans om legale en veilige abortus te kunnen plegen in landen waar dit dan verboden is.

Woman on Waves is in Nederland geregistreerd als een liefdadigheidsorganisatie onder artikel 24 van de successieve in 1956. De donaties die worden overgemaakt naar de organisatie zijn volledig fiscaal aftrekbaar, tot het bedrag dat de Nederlandse wet maximaal toestaat.  De activiteiten van Women on Waves worden gesteund door giften van particuliere en filantropische instellingen.

Dit was natuurlijk niet zomaar iets. Eva van Kempen ontwikkelde deze filter voor het project Nuda Vita waar ze op dat moment mee bezig was. Nuda Vita was ook bezig met het legaal maken van gratis abortus pillen voor vouwen die ongewenst zwanger zijn. Instagram wilde deze filter niet doorzetten. Ze gaven als reden dat de filter niet voor alle gebruikers van toepassing was. Vooral voor jonge meisjes niet.

Zo wilde Woman on waves ook een internationaal symbool maken. Ze noemen hem ‘ The safety pin’ (veiligheidsspeld). Dit symbool is gecreëerd om abortus en ongewenste zwangerschap uit de kast te halen en op de publieke agenda te zetten. Ze willen dat ‘The safety pin’ ervoor gaat zorgen dat er internationaal gedebatteerd gaat worden, over het legaal en veilig maken van abortus. Vooral in landen waar dit natuurlijk nog niet het geval is. Om te laten zien dat veel mensen hierachter staan was het idee om zo’n veiligheidsspeld aan je kleding te pinnen, zodat men de boodschap zou kunnen verspreiden. Eigenlijk als een soort petitie of als lopende flyers.

Jeanine Ros is voor Woman on waves veel bezig met kunst maken. Ze maakt bijvoorbeeld grafische ontwerpen en tekeningen voor de site. Ze combineert haar passie voor kunst samen met dit mooie project voor vrouwenrechten. In het interview hoor je meer over hoe zij te werk gaat en waarom zij nou precies achter deze organisatie staat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *