“Of ik op een dag afstand zal doen van alle duiven? Nee, nooit”

“Of ik op een dag afstand zal doen van alle duiven? Nee, nooit”

Als twaalfjarig jochie hielp Leen Wingelaar zijn vader met het schoonmaken van het duivenhok op zolder. Als echte Amsterdammer kon hij niet achterblijven en nam daarom de passie van zijn vader over. “Ik groeide erin mee.” Na meerdere verhuizingen is de 80-jarige inmiddels al 56 jaar duivenmelker met wedstrijdduiven. Jammer genoeg raakt hij slecht ter been en wordt het uitvoeren van zijn passie steeds moelijker. De steun en hulp van zijn vrouw Hilda Wingelaar voelt als een verlichting. Maar ook zij raakt ouder en kan hem niet eeuwig te hulp staan.

Leen met een postduif. Beeld: Lincy Wingelaar

Momenteel woont het stel in het dorpje Grootebroek, gelegen in West-Friesland. In de tuin bevindt zich een veertien meter lang duivenhok, verdeeld in vier afdelingen met ongeveer 60 duiven, waarbij oude en jonge duiven van elkaar zijn gescheiden. Het hele jaar door traint Leen zijn postduiven voor de wedstrijden in de zomermaanden. “Het is een passie, maar ook een fulltime job”, concludeert hij.

“Wat niet gaat, gaat niet”
De ernst van zijn reuma weerhoudt Leen niet van zijn hobby als duivenmelker. “Het wordt alleen minder. Elke dag het hok schoonmaken op mijn knieën is lastig. Ik moet ook weer overeind komen”, zegt hij grappend. Daarom helpt Hilda een handje met het schoonmaken. “Eigenwijs als hij is, probeert hij de rest zelf.”

Nu kan Leen zijn passie nog voortzetten, maar de angst voor de toekomst komt dichterbij. “Er komt een moment dat ik ingrijpende keuzes moet maken. Leuk vind ik dat niet.” Momenteel praat het stel enkel over de afbouw van het aantal duiven. Zo vertelt Hilda dat ze gaan minderen met de kweek van kleintjes. Dit zorgt uiteindelijk voor minder onderhoudswerk. Maar alle duiven op een dag wegdoen, staat niet in Leen zijn woordenboek. “Daar heb ik ze te lang voor”, maakt hij duidelijk.

Luister naar het onderstaande audiofragment over Leen en zijn passie 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *