Passie hebben op je werk: “Het is van levensbelang”

Passie hebben op je werk: “Het is van levensbelang”

Futloos, gestrest en met tegenzin naar je werk. Berichten dat een groot deel van de Nederlanders geen passie in hun werk zouden voelen zijn al vaker voorbij gekomen. Algemeen directeur van Sonnevelt opleidingen en psycholoog Albert Sonnevelt vertelt hoe belangrijk gepassioneerd werken voor je kan zijn.

Wat ‘werken met passie’ precies inhoudt, kan moeilijk te definiëren zijn, omdat het te maken heeft met een gevoel. Toch doet Sonnevelt een poging. “Passie is een groot woord waar we allemaal associaties mee hebben. Het heeft te maken met woorden zoals drive, motivatie en enthousiasme. Door deze woorden snappen mensen de term ‘passie’ beter.” Passie is volgens Sonnevelt voornamelijk te zien in ons gedrag. “Als iemand bijvoorbeeld vertelt over zijn nieuwe liefde, een hobby of werk en je ziet die ogen twinkelen en ze druk vertellen met energie en veel gebaren, dan kun je wel zeggen dat deze persoon aardig in z’n passie zit. Ik zeg altijd: als je ´s morgens wakker wordt met een warm oorlelletje en een kloppend hart, omdat je niet kan wachten om aan de slag te gaan, dan zit je goed.” Volgens Sonnevelt heeft passie ook vaak te maken met iets creëren. “Je maakt iets, hebt iets overwonnen wat je heel moeilijk vond of bent je grenzen aan het verleggen.”

Loslaten

Maar, hoe vind je nou de passie in je werk? “Mensen maken die vraag vaak te groot is mijn ervaring. Velen denken dat ze eerst hun passie moeten vinden voordat hun werk leuk is. Ik draai dat om. Waar het vooral om gaat, is dat je nu al dingen kunt doen waar je enthousiast en blij van wordt. Ik zeg altijd: hou het heel erg klein. Als je bijvoorbeeld een droom hebt om een restaurant te beginnen, houd je dat eindresultaat in je hoofd en zul je op een gegeven moment gefrustreerd raken, omdat je dat restaurant na een paar jaar nog steeds niet hebt. Je kunt beter wat dieper gaan graven en kijken wat dan die werkelijke reden is dat je een restaurant wilt beginnen. Misschien vind je het heel leuk om te koken, gastvrij te zijn of mensen bij elkaar te brengen. Deze dingen kun je nu wél al doen. Beginnen met je recepten op te schrijven en te bundelen in een boek of mensen uit de buurt uitnodigen om voor hen te koken bijvoorbeeld. Als je het klein houdt en het eindresultaat loslaat, kom je, door onder andere je nieuwsgierigheid te volgen, steeds dichterbij passie in je leven.”

Lusten en lasten

Sonnevelt is ruim 25 jaar werkzaam als coach en psycholoog in het bedrijfsleven. Hij merkt dat een groot deel van de Nederlanders zonder passie hun beroep uitoefenen. Hij ziet een hoge animo voor de cursussen die hij aanbiedt met betrekking op het gebied van werken met passie, zeker tijdens de coronacrisis. “Mensen stellen zichzelf nu steeds vaker de vraag: wie ben ik en wat wil ik? Is dit hoe mijn leven eruit gaat zien de komende jaren en wil ik dat wel?”.

Volgens Sonnevelt is het werken met passie enorm belangrijk. “Met passie kun je alles aan. Je hebt dan een hoge mentale weerstand. Ik vergelijk het met verliefd zijn. Dan kun je de hele nacht door buffelen, je studie afronden, je huis verbouwen en ondertussen nog stappen met je vrienden. Je hebt aan vier uur slaap genoeg. Maar, als die verkering uit is, dan is alles te zwaar en ingewikkeld. Het is echt van levensbelang om te doen waar je gepassioneerd over bent.” Daarbij geeft hij ook aan dat een passie hebben, niet per se betekent dat alles over rozen gaat. De andere kant van passie zou namelijk lijden zijn. “Tegenwoordig willen mensen wel de lusten van passie, maar niet de lasten. Een quick-fix zoals we dat noemen. Zij willen eerst zien en dan geloven, maar passie werkt juist andersom. Passie staat ook voor het lijdensverhaal van Jezus. Dat betekent, in de betekenis die ik eraan geef, dat wanneer je je passie wilt leven, je ook risico mag lopen. Een snelle oplossing in het leven is er niet. Maar als jij iedere dag trouw bent aan jezelf en je doet waar jij enthousiast van wordt, dan heb je echt een leuk leven. Zonder dat je een eindresultaat afdwingt natuurlijk.”

Beluister hieronder het live-interview met Albert Sonnevelt

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *