Pim Maas – ‘The Dutch Elvis’: “Elvis stelde me gelijk op mijn gemak.”

Pim Maas – ‘The Dutch Elvis’: “Elvis stelde me gelijk op mijn gemak.”

Pim Maas met zijn eigen poster uit 1959.

Elvis Presley, The King of Rock ‘n Roll, choqueerde in de jaren vijftig de hele wereld met zijn aanstootgevende heupbewegingen. De destijds veertienjarige Pim Maas genoot met volle teugen van de muziek en groeide in 1959 uit tot de Nederlandse Elvis Presley. In datzelfde jaar ontmoette hij ook zijn grote idool. Hoe heeft Elvis zijn leven beïnvloed?

Het jaar 1959 was voor veel Elvisfans eigenlijk een rampjaar, want The King moest zich tussen 1958 en 1960 melden voor zijn militaire dienstplicht. Hij zat gestationeerd in Duitsland, in Bad Neuheim om precies te zijn. In die periode timmerde een Amsterdams jongetje, Pim Maas, hard aan de weg. Hij had daar wel een klein duwtje in de rug voor nodig, vertelde hij met een bakje koffie in zijn hand. Voor hem op tafel lagen allerlei foto’s klaar, van de ontmoeting, de legerbasis waar Elvis verbleef, optredens van Maas zelf en oude krantenknipsels. Hij begint de gebeurtenissen van 62 jaar geleden weer op te rakelen: “Ik stond altijd in mijn slaapkamer stiekem mee te zingen en dansen met mijn grammofoonplaten en toen heeft mijn oom mij een keer betrapt. Het beviel hem wel wat hij zag, dus hij zei tegen de organisator (van de Nederlandse Presley-verkiezingen red.): ‘Je moet vragen of mijn neef meedoet, want die doet het goed.’” Toen de organisatie naar Maas toekwam om te vragen of hij mee wilde doen, moest hij wel even goed nadenken: “Ik zei in eerste instantie nee. Ik vond mezelf niet goed genoeg. Toen hebben ze op mij ingesproken en heb ik me toch ingeschreven. Ik was eigenlijk te bescheiden.”

Met zijn vertolking van de nummers Tutti Frutti en Baby, I Don’t Care sleepte hij de eerste prijs binnen en tevens een platencontract bij RCA, dezelfde platenmaatschappij als die van Elvis. Hij kreeg de naam ‘De Nederlandse Elvis Presley’ toebedeeld: “Het overrompelt je. Je denkt dat je droomt, maar het is werkelijkheid.” Door de overwinning kwam zijn carrière in een stroomversnelling terecht en gaf hij veel optredens. Via een Amerikaanse militair die vaak bij zijn optredens aanwezig was, werd een ontmoeting met Elvis geregeld. Samen met zijn ouders reisde Maas af naar Duitsland. Zijn mooiste herinnering aan Elvis beschrijft hij als volgt: “De gemoedelijkheid. Mijn moeder was erbij en zijn moeder was pas overleden. Wat bleek nou, mijn moeder leek een beetje op zijn moeder. Elvis zei gelijk: ‘Hey mom.’ Er straalde echt warmte en echtheid vanaf.”

Na de ontmoeting heeft hij Elvis nog een keer gesproken aan de telefoon. Maas was toen een jaar op tournée in Amerika. “Elvis wist nog precies wie ik was. Dat vond ik zo aardig.” Zijn ontmoeting met Elvis heeft hem veel gebracht in zijn leven, bijvoorbeeld de vele optredens. Ondanks zijn leeftijd hedendaags (76) treedt hij nog altijd op. Zowel met eigen nummers als nummers van Elvis.

Meer over de ontmoeting met Elvis hoor je in de onderstaande reportage waar ook de veerboot naar Terschelling wordt genomen, want ook daar is Elvis still alive.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Erg leuk en interessant om Pim Maas even aan het woord te laten. De Nederlandse Elvis is still alive and kickin’! Wat een geweldige ervaring moet het zijn geweest Elvis te ontmoeten en jaren later ook nog eens via de telefoon te spreken. Mega cool 😎

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *