Een gezonde passie in de coronatijd

Een gezonde passie in de coronatijd

Sporten en fit blijven. De ene ontwijkt het liever zo veel mogelijk, de ander omarmt het met beiden armen. De coronatijd heeft sporten en bewegen niet makkelijker gemaakt. Volgens NOC*NSF en the World Health Organization sporten jongeren en volwassenen te weinig. Ruim een op de drie Nederlanders zijn minder gaan bewegen in de coronaperiode. Maar er zijn ook mensen die juist in deze tijd meer zijn gaan bewegen. Waar komt deze passie vandaan? En wat voor mentale effecten heeft bewegen?

 Jon Flikweert is zo’n persoon die liever beweegt dan stil zit. Naast twee keer per week voetballen, doet hij ook fanatiek aan hardlopen en krachttraining: “Naast fysiek gezond zijn is bewegen voor mij misschien nog wel belangrijker op het mentale vlak. Als ik sport merk ik gelijk dat ik mij een stuk beter voel.” En dit is een belangrijk gevolg van bewegen, omdat veel mensen zich door de coronaperiode somber zij gaan voelen. Maar voor Jon geldt dit niet: “Ik slaap beter, ik ben minder chagrijnig. Als ik een dag niet sport merk ik dat direct. Ik heb namelijk ook diabetes en daarom is sporten voor mij nog net iets belangrijker.”

Wanneer je beweegt heeft dit dus een hoop positieve effecten op je lichaam. Ook psycholoog Donna Bakker kan dit bevestigen: “Op de korte termijn zorgt sporten voor het aanmaken van endorfine wat er weer voor zorgt dat je een goed gevoel krijgt. Als het je lukt om te gaan sporten krijg je het gevoel dat je goed voor jezelf zorgt.” Verder kan het ook de sociale contacten versterken. In deze tijden is samen in de buitenlucht sporten een coronaproof activiteit. “Door samen buiten te sporten kom je meer uit een isolement. En vooral dit aspect is heel belangrijk tijdens deze coronaperiode.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *