Praalwagens en de Dahlia: bloemencorso’s in Nederland

Praalwagens en de Dahlia: bloemencorso’s in Nederland

Door W. Bulach - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57137979

Gekleurde, gigantische praalwagens bedekt met duizenden bloemen die van alles afbeelden. Dieren tot mythologische figuren. Bloemencorso’s zijn bekend in vele streken van Nederland, van Zundert in Noord-Brabant tot Drogeham in Friesland. Een traditie die gekenmerkt wordt door grote groepen gepassioneerde bouwers die samen praalwagens maken die boven de huizen uitsteken. Maar zoals bij vele andere evenementen heeft corona een spaak in het wiel gestoken.

Interview met Stijn van Helmondt over zijn passie voor de bloemencorso.

Bij een bloemencorso is het de bedoeling dat groepen van enthousiaste bouwers samen praalwagens maken voor een grote optocht, volledig versierd met bloemen. Deze optocht trekt dan door de stad, dorp of regio en is voor iedereen te bewonderen. Er zijn in Nederland zo rond de dertig corso’s die allemaal hun eigen karakter hebben gekregen in de loop der jaren, van themacorso’s tot giganten. Vaak zijn het meer dan alleen maar praalwagens die door de optocht trekken. Met theatrale en bombastische opvoeringen langs de wagens, proberen de makers hun thema extra nadrukkelijk naar voren te brengen.

Zo goed als elk corso dat tussen juli en september afspeelt is een dahliacorso. Vernoemd naar de bloemenfamilie die gebruikt wordt: de dahlia. Deze bloem kan vanuit het hele land gehaald worden en staat in die periode in de bloei. Doordat de dahlia goedkoop, sterk en zeer kleurrijk is door de honderden soorten is het een ideale bloem voor praalwagens. Deze worden dan ook met grote getalen gebruikt om de praalwagens zo gedetailleerd mogelijk te maken. Bij het bloemencorso van Leersum van 2019 werden er meer dan anderhalf miljoen gebruikt.

Bloemencorso’s zijn ook een werkelijke Nederlandse traditie. Sinds 2012 houdt Nederland tradities, evenementen en gewoontes bij, volgens het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het bloemencorso van Zundert was hiervan een van de eerste in de lijst, vele andere volgden. Sindsdien werken de corso’s samen onder één koepel die samenwerkt om de bloemencorso’s in stand te houden.

Corona en de corso’s

Door corona zijn alle bloemencorso’s in 2020 niet doorgegaan. Het bloemencorso van de Bollenstreek stond voor dit jaar al gepland op 17 april, maar is geannuleerd door de aanhoudende maatregelen. In plaats daarvan heeft deze corso onder anderen een bloemenweggeef actie en een fotowedstrijd georganiseerd voor de inwoners van de regio. De corso van Leersum had vorig jaar geen optochten maar deelnemers konden mozaïeken maken met Dahlia’s. Deze mozaïeken werden dan tentoongesteld aan het publiek die belangstelling had.

De corso van Leersum voor 2021 staat gepland in augustus. Wat de situatie rondom het coronavirus tegen die tijd is, weten we nog niet. Het bestuur is dus volop bezig met het organiseren en regelen van het corso en houdt rekening met meerdere scenario’s. Het bestuur voert gevorderde gesprekken met groepen bouwers en de inwoners. Samen zijn ze volop bezig om er samen uit te komen. Het liefst hebben ze natuurlijk allemaal dat de corso’s van dit jaar gewoon weer normaal door kunnen gaan.

Stijn van Helmondt, jongste bestuurslid van de corso Leersum

Stijn van Helmondt is een van de vele mensen die een grote passie heeft voor het corso. Van kleins af aan komt Stijn al bij het bloemencorso in Leersum om de wagens te bewonderen. Uiteindelijk is hij zelf ook in Leersum komen wonen en in 2010 deed hij voor het eerst mee met een eigen kleinere wagen. Voor drie jaar deed hij mee met kleine wagentjes waarna Stijn zich in 2014 aansloot bij een grotere groep bouwers. Daar werkte hij mee aan grote wagens versierd met duizenden bloemen. Op die manier raakte hij stapsgewijs betrokken bij de corso en de heuse dichte familie die eromheen leeft.

Sinds oktober 2019 is hij het jongste bestuurslid van de vereniging. Vlak voordat hij toetrad tot het bestuur in Leersum deed hij mee met de corso in Zundert als onderdeel van een recreatie van een buurtschap. Het is een echte passie: “Ik geef zelfs de aarde ervoor op, letterlijk.” Voor zijn Bachelor studio sociologie aan de Universiteit van Utrecht is Stijn nu zelfs bezig met het schrijven van scriptie over het sociale aspect van de corso van Zundert. Hij doet onderzoek naar in welke mate de corso meedraagt aan onder andere de identiteitsvorming van de inwoners.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *