Dansen op doktersrecept: meer dan alleen pasjes onthouden

Dansen op doktersrecept: meer dan alleen pasjes onthouden

Dansen, het is een interessante term. De ene persoon denkt gelijk aan een houterige en gedisciplineerde ballerina en een ander aan abstracte bewegingen. Maar het is veel meer dan dat. Het gaat om hoe het voelt en wat je ermee kunt doen. Dansen heeft namelijk tal van gunstige effecten voor de gezondheid en kan helpen met bijvoorbeeld depressie, angst, trauma, zelfs Alzheimer en chronische ziekten. Wat gebeurt er tijdens het dansen?

Er is steeds meer bewijs dat dansen een effect kan hebben op het lichaam en de cognitie. Dansen vereist een fijne motoriek, complexe coördinatie, sociale interactie en het aanleren en onthouden van choreografie. Doordat al deze functies geactiveerd worden in het brein vormt het een grotere uitdaging dan alledaagse en automatische bewegingen als lopen of fietsen. Dansen kan positieve effecten hebben op het risico op dementie. Bij ouderen is de frontale lob kwetsbaar. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder moet de lob uitgedaagd worden door dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Hij stelt dat kunst hiervoor geschikt is omdat het mensen in goede conditie houdt, ook mentaal. Alleen al het kijken naar actieve kunstbeoefening activeert de hersenen. De hippocampus neemt bij bejaarden toe in volume door te dansen. Dit gebied van de hersenen wordt bijvoorbeeld als eerste getroffen bij de ziekte van Alzheimer. Dansen leidt tot neuroplasticiteiten behoud van cognitieve en motorische vaardigheden.

Volgens danstherapeut Emily Shaw zorgt samen ritme maken en elkaar spiegelen voor een gevoel van verbinding. Dit heeft gunstige effecten op mensen met bijvoorbeeld Parkinson of MS. Ze kunnen misschien niet zoveel bewegen, maar door te spiegelen kunnen ze het effect wel voelen als andere mensen grotere bewegingen maken. Shaw geeft aan dat ze vaak te horen krijgt dat de dansers met Parkinson het ritme mee kunnen nemen als ze in een ‘freeze-mode’ zitten. Door met muziek een ritme te creëren in gedachte, kunnen ze dat ritme gebruiken om uit de freeze te komen. Ook fantasie kan ze hierbij helpen. Bij het visualiseren van een beweging kan het voelen alsof ze die beweging ook echt maken.

Marc Vlemmix heeft zelf de diagnose Parkinson gekregen en ontwikkelde een dansprogramma voor mensen met Parkinson. Vlemmix begon na zijn diagnose te dansen en ervaarde snel dat zijn motoriek verbeterde. Dit is te zien in de video’s waarin hij danst. Kortom: dansen heeft tal van positieve effecten op het lichaam en de geest. Niet alleen voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, iedereen heeft er baat bij om af en toe een vreugdedansje te doen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *