Topsport tijdens de ramadan

Topsport tijdens de ramadan

Ümran Zambak met zijn Kayserispor shirt.

Voor veel moslims is het vasten weer begonnen. Tijdens de heilige maand ramadan eten en drinken moslims niet van zonsopgang tot zonsondergang. Een kantoorbaan verbruikt gemiddeld 102 calorieën per uur. Tijdens het vasten kunnen de verbande calorieën niet worden aangevuld waardoor er energie wordt verloren. Ook een slokje water mag niet tijdens het vasten. Ook islamitische topsporters doen mee aan de ramadan, vaak Hoe gaat de ramadan bij hen?

Ümran Zambak is een 20-jarige voetballen die is geboren in Almelo. Al vroeg had hij een passie voor voetbal waarna hij dagelijks in de “voetbalkooi” bij hem in de buurt te vinden was. Al snel werd Ümran een van de jongste debutanten bij eerste klas club HVV Tubantia. Uiteindelijk heeft dit hem een contract opgeleverd bij profclub Kayserispor die uitkomt in de hoogste divisie van Turkije.

Ümran Zambak met zijn Kayserispor shirt.

Tijdens zijn periode in Turkije heeft Ümran veel meegemaakt, maar elk jaar was er maand dat het net iets lastiger maakt. Niet alleen Ümran doet mee aan het vasten. Ook veel van zijn teamgenoten mee aan de ramadan: ‘Ik ben moslim en daar hoort de ramadan ook bij. Ik ben iemand die graag binding houdt met mijn geloof en daar hoort het vasten ook bij. “

Het vasten heeft wel een negatief effect op de prestatie volgens Ümran: “Het is als sporter toch wel heel belangrijk om te eten en te drinken. Vooral met voetbal heb ik minder energie en uithoudingsvermogen. Dit maakt het lastig om Maximaal te presteren. Ik heb ook wel eens een dag overgeslagen. Als er een belangrijke training was of een wedstrijd waar ik geen risico wil nemen dan vastte ik niet. Dit kan je na de ramadan weer inhalen.”

De audio reportage met Ümran zambak en sportdiëtist Mirjam Bon

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *