Arjan Wijngaard al 24 jaar voetbalshirtverzamelaar

Arjan Wijngaard al 24 jaar voetbalshirtverzamelaar

Iedereen heeft wel iets wat hij of zij graag verzamelt. Arjan Wijngaard heeft ook zo’n verzamelpassie. Hij verzamelt al ruim twintig jaar voetbalshirts. De teller van zijn bijzondere verzameling staat inmiddels op 2684 voetbalshirts. De verzameling van Wijngaard bestaat uit louter originele shirts. Dat wil niet zeggen dat het perse gedragen is door voetballers, maar wel dat het van het officiële merk is.

Wijngaard spaart shirts van voetbalclubs van over de hele wereld. Het maakt hem eigenlijk niet uit van welke club hij shirtjes koopt. Sterker nog: hoe onbekender de club, hoe liever Wijngaard het wil hebben. “Ik vind het leuk om hele lelijke shirts te kopen. Ik heb een shirt van voetbalclub Osnabrück uit Duitsland. Dat is een oranje shirt met een paars logo. Eigenlijk niet mooi, maar omdat het niet mooi is, vind ik het juist wel mooi. Ik zeg dan ook vaak: ‘Hoe lelijker hoe mooier.’” Naast het verzamelen van voetbalshirts, verzamelt Wijngaard ook nog sjaals en speldjes van voetbalclubs. Hij heeft ongeveer 150 sjaals aan het plafond van zijn huis hangen en in vitrines liggen nog honderden speldjes van voetbalclubs verstopt.

Stadionbezoeken

Naast de opmerkelijk grote shirtverzameling heeft Wijngaard nog een voetbalhobby: het bezoeken van wedstrijden van voetbalclubs wereldwijd. “Ik verzamel vooral shirts, maar ik ben ook gewoon een echte voetbalsupporter die houdt van het authentieke voetbalspelletje. Daarom bezoek ik ook heel graag wedstrijden bij allerlei clubs van over de hele wereld.” Wijngaard bezoekt minimaal twee keer per jaar een wedstrijd in Engeland. Opmerkelijk genoeg bezoekt hij dan niet de bekende topclubs zoals Chelsea of Liverpool, maar gaat hij naar wedstrijden op het achtste niveau van het Engelse voetbal. “Ik hou er niet van om als toerist tussen andere toeristen te zitten. Als je naar wedstrijden van topclubs gaat, zit je echt alleen maar tussen andere toeristen en kun je niet de echte voetbalsfeer proeven. Daarnaast betaal je honderden euro’s voor een kaartje. Dat vind ik het geld niet waard. Ik koop liever een ticket voor een voetbalclub uit Hongarije, Polen of Tsjechië of ik ga kijken bij een club op het achtste niveau van Engeland. Je zit bij de onbekendere en kleinere clubs vaak in een karakteristiek oud voetbalstadion, tussen de echte locals. Dat vind ik echt geweldig. Alles ademt daar voetbal. Daarbij betaal je vaak maar vijftien euro voor een kaartje. Dat is een win, win situatie.”

2700 shirts in één slaapkamer

Ondanks dat Wijngaard al heel lang wedstrijden bezoekt, begon het allemaal in 1997 met het verzamelen van voetbalshirts. Inmiddels is die collectie behoorlijk uit de hand gelopen. Toch denkt de Groninger voorlopig nog niet aan stoppen. “Ik ben een enorme voetbalsupporter en ik houd van alles dat met voetbal te maken heeft. In 1997 kocht ik voor het eerst een paar shirtjes, omdat ze er leuk uitzagen. Dan koop je er nog wat meer en voordat je het weet heb je er een paar honderd hangen.”

In de afgelopen jaren bouwde Wijngaard een verzameling van 2700 shirts op en hij is niet van plan daar op korte termijn mee te stoppen. “Ik heb bijna 2700 shirts hangen. Jaarlijks komt dat neer op zo’n 150 nieuwe shirts. Daar zat veel tijd in. Gemiddeld ben ik een uur per dag op zoek naar het vinden van de juiste en betaalbare shirts. Daarnaast hebben de shirts een emotionele waarde voor mij. Sommige hangen er al 24 jaar. Nu kan ik niet meer zonder. De emotionele waarde van de shirts en de tijd die ik erin heb gestoken, ga ik niet weggooien of weggeven. Ik wil voorlopig nog niet van mij shirts af. Ik wil de komende jaren lekker doorgroeien met mijn verzameling, maar ik weet dat de ruimte niet onbeperkt is. Sterker nog: mijn kamer met shirts hangt bijna vol. Maar zodra dat zover is, zie ik wel wat ik dan doe. Misschien moet ik verhuizen en een grote schuur bij mijn huis bouwen”, zegt Wijngaard lachend. “Nee, we zien wel waar het eindigt. Eerst maar eens de drieduizend shirtjes halen, want dat gaat nog wel even duren.”

Voorlopig gaat Wijngaard dus nog door met zijn passie, maar hoe is die verzamelpassie eigenlijk precies ontstaan? En hoe heeft dat zich door het verloop van de jaren gevormd?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *