Dromen worden werkelijkheid: Calvin de Groot is hard op weg carrière te maken in de autosport

Dromen worden werkelijkheid: Calvin de Groot is hard op weg carrière te maken in de autosport

De zeventienjarige Calvin de Groot heeft maar één droom: van zijn passie in de autosport een fulltime carrière maken. Op elfjarige leeftijd begint hij met karten en nadat hij op zijn vijftiende zijn racelicentie haalt, mag Calvin zijn debuut maken in een echte auto. Hij wint deze eerste race meteen. En een autorijbewijs? “Nee, die heb ik nog niet. Alleen een scooterrijbewijs.”

Calvin de Groot is hard op weg om zijn ambities waar te maken. Met veel enthousiasme vertelt hij wat de autosport volgens hem zo mooi maakt: “Ik ben ermee opgegroeid. Er zijn filmpjes van mij, waarin ik op tweejarige leeftijd al in mijn eerste racesimulator zit. Het is echt een manier van leven. De adrenaline die je ervan krijgt, alle tijd die je erin kan stoppen, dat maakt het voor mij zo vet.”

Calvin ontmoet de Vlaamse teameigenaar Jo Lambrecht in 2019 op een kartrace in Genk. “We kwamen elkaar toevallig tegen in België. Mijn vader en ik konden bij hem schuilen voor de regen met onze kart, zo raakten we aan de praat.” De Belg ziet wel wat in zijn racetalent en scout hem voor zijn team. De begeleiding van Lambrecht is waardevol, vertelt Calvin: “De expertise van zo’n coach is heel belangrijk. Je kan eigenlijk niks zonder iemand die al zoveel ervaring heeft. Ze kennen het spelletje, ze zien goed wat je nog moet leren. Zonder zo’n coach kun je niet zo snel groeien als ik nu doe.”

Racen in een C1

De kart werd twee jaar geleden ingeruild voor een Citroën C1, waarmee hij in 2020 zijn debuut maakt op de 8 uur van Zandvoort. Het bezorgt hem meteen een overwinning. Door de beperkingen die corona met zich meebrengt, is dat tot nu toe zijn enige race in een auto geweest, maar Calvin hoopt straks een volledig seizoen in de C1 te kunnen rijden.

Een Citroën C1 als raceauto ligt voor veel mensen niet echt voor de hand. Toch is het een fijne instapauto in de autosport, vertelt Calvin: “De Citroën C1 is een geweldige klasse om in te beginnen. Je leert de basis heel goed en het is nog goed betaalbaar. Met deze auto kan ik laten zien wat ik kan en alles leren.”

In de C1 rijdt Calvin wedstrijden in de ‘endurance cup’, lange-afstandsraces van acht tot soms wel 24 uur. Samen met zijn team wisselen de ploeggenoten elkaar af. “Je rijdt met een team van vier man, we wisselen om de twee uur. Met vier jongens moet je dan zo snel mogelijk rijden, 24 uur lang.”

Blijven karten

Zijn debuut in de C1 is een stap voorwaarts in de carrière van Calvin. Maar dat betekent niet dat hij het karten nu links laat liggen. Het is belangrijk om dat te combineren, legt hij uit. En ook zijn coach benadrukt dat het belangrijk is om het allebei te blijven doen: “De weg is lang en hij zal de juiste mensen tegen moeten komen om zijn doel te bereiken. Maar veel kilometers maken, zowel in de kart als in de auto is belangrijk.”

Deze combinatie maakt de sport wel extra kostbaar. Te kostbaar, want met alleen eigen middelen en ondersteuning van zijn ouders, lukt het Calvin niet meer om zijn sport te financieren. “Mijn ouders steunen me voor de volle honderd procent. Ze steken veel tijd in mijn sport en betalen een groot deel van de kosten, maar hun grens is bereikt, terwijl mijn ambities vragen om meer ondersteuning.”

Donateurs

Via sponsoren en donateurs probeert Calvin zijn financiering rond te krijgen. Voor het einde van april hoopt hij middels een crowdfundingproject 6000 euro in te zamelen. “Deze crowdfundingsactie is bepalend voor mijn komende seizoen. Zonder een succesvolle actie kan ik geen volgende wedstrijden rijden.”

Daar zet hij verschillende tegenprestaties voor tegenover, variërend van een persoonlijk bedankje tot een speciale ervaring, waarbij de donateur het racen zélf een keer mag meemaken. Onder begeleiding mag de donateur een rit maken in Calvins raceauto, op het circuit van Zandvoort.

Doneren kan via het platform talentboek.nl, wanneer bezoekers zoeken op zijn naam Calvin de Groot.

Calvin de Groot vertelde waar zijn passie voor de autosport vandaan komt. Luister het hele interview hier terug:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *